Aktywne Wpisy
ciesIak +9
K---a mam 33 lata i nie mam nawet #prawojazdy
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta
Chodziłem na kurs jak miałem 27 i oczywiście z------m, myślicie że warto wrócić? Bo źle się z tym czuje że nie mam.
#pytanie #wychodzimyzprzegrywu #przegrywpo30tce #kiciochpyta
zapatrzon_w_grunt +361
Moderacja perfidnie kłamie, dodając nagłówek do mojego znaleziska. Oczywiście niezalogowani użytkownicy wpadają w cenzurę czy chcą czy nie chcą. Bo tak. Zalogowani trafiają domyślnie w cenzurę. Chcesz wyjść? Szukaj sobie opcji w ustawieniach mireczku. Twój wpis trafił na ocenzurowane? Nikt Ci o tym nie powie, bo tak działa Shadow Ban.
Siemanko,
Miroldy,
Jak myślicie - co najlepiej kupić teraz, żeby się pobawić w domu, ale jednak bardziej plug&play, a nie usprawnianie prowadnic.
W pracy (branża automotive - zastępujemy normalne zamawiane elementy z poliamidu drukami plus jakieś prototypowanie narzędzi etc.) mamy Markforged Onyx, HBOT3D i Makerbota replicatora. Potrzebowałbym coś takiego fajnego, ale jednak bez zabawy w wymianę silników, pasków i łożysk tylko taki plug&play, ale za rozsądną cenę.
Onyx to co innego, ale jednak koszta filamentu kosmiczne. Ale jak ktoś robi coś zawodowo to polecam z całego serca. Zamówienie dość prostych elementów z poliamidu w różnych firmach to zawsze 5-10 razy więcej. a Onyxowe kompozyty, w określonych warunkach, zastępuję nierdzewkę.
Masz juz doswiadczenie w druku 3d z pracy i przesiadka z porządnych drukarek na endera to gwarantowana frustracja.
Pruse mozesz kupic w dwoch wariantach, do poskladania i gotowca. Polecam skladanie. Jest naprawde proste, dobrze udokumentowane i nie zabiera wiele czasu.
No i za bardzo nie ma innych drukarek wartych uwagi w
Po pracy na tych drukarkach w pracy i z wymaganiem żeby to działało to tylko prusa :)
@Fotzsyzrk: kurła, to muszę odłączyć drukarkę, najwyraźniej to że po prostu drukuje to jest oznaka tego że nie działa prawidłowo :(
@carving85: srsly, za 700zł to nie jest ok? Prusa jedyne 4x tyle kosztuje, więc może warto dopłacić do domowego użytku ;)
Jak masz do wydania 1000zł pewnie ender jest ekstra. Ale jak ktoś ma budżet na więcej to lepiej brać prusę
@dymel
@Fotzsyzrk
Stąd moje pytanie. Onyxa znam najmniej, hbota najlepiej (to podobno też brandowany chińczyk). Nie potrzebuję drukować endoprotez. Mogę się bujać z doborem parametrów, odpiwiednim zarządzaniem wydrukami, ale nie chciałbym się huśtać z rzeczami w stylu "maszyna zajebista, ale kup silnik krokowy i przelutuj go zamiast tego dla osi y".
Hbot jest w miare ok, ale bez rewelacji, np takie dziubanie przy zmianie rolki w trakcie druku, bo sama drukarka nie obsługuje czegoś takiego. Plus stół ze szkła z foliami - ma wady i zalety. Samego wózka etc nie trzebabyło czyścić ani razy przez 2-3 lata i bez regulowania naciągu pasków trzyma wymiary do teraz. Solidność i prostota na plus. Soft i obsługa na
Ender jest spoko jak za taką cenę ale aż się prosi żeby kilka rzeczy poprawiać :D