Wpis z mikrobloga

Miras, telefon mi 6, da radę wymienić baterię na jakąś porządną? Jeśli tak to jaka cena mniej-wiecej? Pozdrawiam ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jezuchrysteznowu: mam pytanie, czy ten układ pmi8994 powinien mieć na sobie termopada, aby nie przegrzewać się, czy właśnie zabronione jest tam umieszczać termopada? W telefonach LG jest jakaś czarna "gąbeczka" wielkości tego układu przyklejona od strony blaszki ekranowania, czy ona przewodzi ciepło, czy wręcz blokuje aby ono nie grzało ekranowania?
Czy pod klejony układ, w LG np. właśnie ten pmi8994, ale też CPU, moduł wifi może dostać się woda?
  • Odpowiedz
@jezuchrysteznowu: W swoim życiu jeden telefon utopiony w kiblu ratowałem tą odradzaną metodą. Najpierw wyjęta bateria, potem do ryżu na dobę. Po wysuszeniu intensywne przemywanie w izopropanolu i działa do dziś. Gdybym miał go zanieść do serwisu, pewnie taniej by wyszło kupić inną używkę na alledrogo.
  • Odpowiedz
@UowcaTroli: No to chyba oczywiste. Nie każdy samochód opłaca się robić po wypadku, nie każdy telewizor opłaca się ratować, nawet lepiej, nie każdy budynek opłaca się remontować.
Ale zdziwiłbyś się ile telefonów za 200 zł naprawiałem i inkasowałem dużo więcej niż były warte. Z jednej przyczyny - ludzie nie robią backupów, a jak masz na nim zdjęcia z 5 ostatnich lat to z uśmiechem zapłacisz 300-400-500 zł za odzyskanie ich.
  • Odpowiedz
@jezuchrysteznowu: miałeś już do naprawy coś z tych szczególnie wadliwych LG G3/G4/V10/V20/G flex 2? Tam głównie problemy sprawia właśnie ten układ kanapka CPU/Ram, jestem ciekaw czy masz jakiś sposób na zdjęcie układu procesora, który tam jest chojnie podlany klejem aby nie uszkodzić padów od płyty głównej jak i samego układu. O ile górny układ RAM potrafię jeszcze zdjąć, tak dolny w ogóle poderwać się nie chce, a do tego w
  • Odpowiedz
@jezuchrysteznowu w sumie mam stary mi 5, który najpierw nie lądował się quick charges, działał coraz krócej na baterii (samodzielna wymiana nie pomogła) by pewnego dnia się nie włączyć. Potem po tygodniu znów chwilę działał i tak w kółko. Fajny to był telefon, w sumie może by mi się jeszcze przydał. Myślisz, że to może być ten układ? Ile kosztuje jego wymiana?
  • Odpowiedz
@KrwawyKefir: najprawdopodobniej tak. Mam ich kilka jeszcze, ale ciężko dać gwarancję na taką usługę. Kosztowo to jest jakoś 200 zł, więc też róznie bywa z opłacalnością. Trzymam zawsze pare sztuk do odzyskiwania danych. Ale jakbyś chciał to pisz, mogę ci go ożywić :)
  • Odpowiedz
@jezuchrysteznowu: mój Redmi Note 7 jakoś przy końcu grudnia ubiegłego roku wpadł mi do kibla, woda się wylewała z niego jak go wyjąłem. Co najlepsze wyłączyłem go dopiero po 10 minutach od zdarzenia,
nie otwierałem go, nie wkładałem do ryżu,teraz z z niego pisze ten komentarz( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz