Aktywne Wpisy
Koksixk +3
Ile piw może wypić osoba z mocną głową?
rtpnX +47
Bede tatą. W grudniu. Chyba dobrze to robie? Dwa lata temu siedziałem na wykopie, grałem w Warcrafta i jadłem topczipsy. Dziś mama żone, własny biznes i nie długo potomstwo. I to nie tak że jestem jakimś czadem, 5/10 no 6/10 po prysznicu XD A wszystko to przypadkiem. Ciekawe co się wykluje z białasa jak ściana i Wietnamki z północy xD Dziwne że nie mam żadnego strachu czy wątpliwości. Chyba dorosłem do tego?
Koran składa się z 114 sur, które zawierają w sumie 6236 wersów, czyli 80,000 słów. Ucząc się 20 wersów dziennie, można zapamiętać całość w rok.
Nie znam chyba bardziej karkołomnej, powszechnej nauki czegoś, co by było tak bezsensowne i niemal całkowicie bez zastosowania.
#bekazreligii #ateizm #islam
@boguchstein: Koranu uczą się na pamięć głównie ci którzy chcą studiować teologię i zostać uczonymi, imamami, badaczami historii Islamu lub pracować w różnych instytutach i organizacjach islamskich. Wiele najważniejszych uniwersytetów islamskich np. w Medynie, Egipcie, Turcji czy Malezji ma wpisane w statucie że przyjmują na studia jedynie osoby które opanowały przyjemniej 80% Koranu
@wyindywidualizowanyentuzjasta: nie tylko ci co maja studiować teologię. czytałem ze dla rodziny to wielki zaszczyt jesli maja hafiza w rodzinie i pchają w to dzieciaki na siłe.
@hansschrodinger: Żeby uczuć się Koranu na pamięć trzeba najpierw opanować arabski alfabet. Dzieci w krajach arabskojęzycznych mają łatwiej, w krajach gdzie arabski nie jest językiem urzędowym nauka Koranu idzie równocześnie z nauką arabskiego gdzie dużą wagę przykłada się do alfabetu, poprawnej wymowy oraz rozumienia tekstu. Oczywiście są też tłumaczenia Koranu na języki lokalne które czyta się
W krajach arabskojezycznych
Maaliki przez dlugie "a".
Natomiast np w Maroko i większości Afryki Północnej
tak, tak magiczne 7 ahruf czy tam qirat, i że niby się nie różnią między sobą .patrz bo uwierze.
Kiedyś muzułmanie mogli tak ściemniać ale nie teraz w erze internetu gdzie wszystko można sprawdzić. 99,999 procenta? - naczytałeś się za dużo propagandy.
Proszę tutaj wiki i masz tam nawet twój przykład: https://en.wikipedia.org/wiki/Warsh_%27an_Naafi%27
Powiedz mirku która z tych metod recytacji
Islam nie ma odpowiednika papieża ani Watykanu, nie jest tak ustrukturyzowany co sprzyja ciągłemu powstawaniu nowych ruchów i grup.
Na samej górze jest Sunnizm, Szyizm, Charydżyzm (dominujący w Omanie) i Sufizm (zajmujący się bardziej mistyczna stroną religii) .
Przykładowo sunnizm, który wyznaje 90% muzułmanów dzieli się na cztery podstawowe szkoły