Mirki witajcie! Bardzo proszę o pomoc! Potrzebuje informacji na temat dezynfekcji masek FFP3 z zaworkiem. Czy metoda piekarnik 70stopni załatwi sprawę? Pracuje z chorymi pacjentami i niestety zwykła maseczka chirurgiczna nie jest dla mnie wystarczającą ochroną. Z góry dzięki! #wirus #koronawirus #covid19
@mizgin: możesz użyć suszarki, były badania, że suszarka przez 30 min załatwia sprawę. Z piekarnikiem to za dużo zabawy imho, zanim się rozgrzeje to dużo czasu minie i przy okazji możesz sobie upiec maseczkę
@mizgin: maska do pustego słoika, słoik do garnka z wodą i gotujesz 30 minut. Druga metoda to piekarnik 70 stopni na 30 minut. Metody z lampami UV-C albo czyszczeniem alkoholem sobie daruj...
@mizgin: nie myśl, że zrobisz to lampą UV do paznokci... Poczytaj jaka to musi być lampa, jaką musi mieć moc i jak długo trzeba naświetlać... Te lampy UV-C bardziej się nadają do dezynfekcji powietrza w pomieszczeniach.
@xxTymczasoweKontoxx: Bardziej chodziło mi o komorę laminarną z lampą UV i filtrem hepa. Haha, do paznokci.. Dobre ( ͡°͜ʖ͡°) dzięki za pomoc, będę próbować
@mizgin: potrzebujesz termometru i testów aby nie zniszczyć maski. Ja wkładam maskę do piekarnika sterowanego PIDem na 65C/1h. Wyższe temperatury obkurczają maskę. Z termometrem przetestujesz, czy temperatura bedzie dobra. Piekarniki potrafią mocno przygrzac na start ponad 100C. Technicznie lepiej gotować ale w pływającym sloiku bedzie inna temperatura niz wody. Termometr do sloika moze nie wejść.
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
Druga metoda to piekarnik 70 stopni na 30 minut.
Metody z lampami UV-C albo czyszczeniem alkoholem sobie daruj...
@xxTymczasoweKontoxx: potwierdzam, były dane że alkohol niszczy właściwości maseczek
@xxTymczasoweKontoxx: Lampa UV czemu odpada?
Poczytaj jaka to musi być lampa, jaką musi mieć moc i jak długo trzeba naświetlać... Te lampy UV-C bardziej się nadają do dezynfekcji powietrza w pomieszczeniach.
Z termometrem przetestujesz, czy temperatura bedzie dobra. Piekarniki potrafią mocno przygrzac na start ponad 100C. Technicznie lepiej gotować ale w pływającym sloiku bedzie inna temperatura niz wody. Termometr do sloika moze nie wejść.