Wpis z mikrobloga

Temperatura a korona

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) koronawirus SARS-CoV-2 przestaje być groźny mniej więcej po 15 minutach w temperaturze 56°C. Im ta temperatura jest wyższa, tym proces ten trwa krócej.

Przykładowo Główny Inspektorat Farmaceutyczny podał w swoim serwisie, w komunikacie dotyczącym wyrobów piekarniczych, że aby dezaktywować koronawirusa SARS-CoV-2, który może znajdować się na pieczywie kupowanym luzem, wystarczy umieścić je w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C na 2 minuty.

Jego przetrwanie, a właściwie zdolność infekcyjna, zależy od kilku czynników: temperatury, wilgotności, obecności substancji, w których może przetrwać, a nawet promieniowania UV.

https://zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Pierwsza-pomoc/W-jakiej-temperaturze-ginie-koronawirus-i-ile-moze-przetrwac-poza-czlowiekiem

#koronainfo #koronamed