Wpis z mikrobloga

via Android
  • 5
@elf_pszeniczny pamięć jest tania, transfer jest tani to nie będziemy optymalizować kodu. Dawno temu, gdy po ziemi chodziły dinozaury system operacyjny był na jednej dyskietce a na drugiej była gra i to wystarczyło.
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: @AdamES: @elf_pszeniczny: @kinesin1000:
Bo to był problem jak został stworzony android, i to ze 16gb nie dawało ci 16gb pamięci, tylko była ona dzielona np: 2gb na aplikacje i system i reszta na pliki dodatkowe które pobierały aplikacje czy tez mp3, zdjecia.
W rezultacie miałeś 10gb wolnej pamięci na pliki ale tej systemowej na aplikacje brakowało ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Darknes17: różnice w kontroli uprawnień, kiedyś po partycji na "inne" dane każda apka mogła pisać bez limitu, a często zdjęcia itp. były fizycznie na osobnej karcie sd zamiast pamięci wbudowanej
  • Odpowiedz
ale też wtedy systemy nie miały quardo ultra HD ekranów wymagających 20 wersji tej samej grafiki bo tyle dużych jest rozdzielczości i dpi ekranów

@elf_pszeniczny: Dlatego też są różne szkoły jak material design gdzie nie robisz aplikacji pod różne DPI tylko jedną skalującą się na urządzeniu.
Tym bardziej nie ma sensu robienia aplikacji pod dane rozdzielczości bo jest bardzo duży wachlarz rozdzielczości natywnych, skalowanych (jak w SGS10, SGS20 czy innych
  • Odpowiedz
  • 0
@Darknes17: też

Ale i apki z czasów Androida 2.x zajmowały po maksymalnie kilka megabajtów każda. Były proste graficznie a zewnętrznych frameworkow do ich budowy nie było. Dziś masz apki typu Slack co są de facto osobną instalką chrome z wszystkimi zależnościami + dużo bibliotek do tego, przez co same "hello Word" by zajęło kilkudziesiat MB.
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: No niby tak, ale taki Facebook ważył od 70 do 100mb.
Do dziś pamietam jak walczyłem o miejsce na jakimś Sony Ericssonie mając wspomniane około 200mb pamięci systemowej przy 16gb całej pamięci wewnętrznej i 64gb sd. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 6
@AdamES: podoba mi się to że teraz kupując telefon za ~1000 spokojnie śmiga bez większych ścinek i pamięci wystarcza na wszystko. Kupiłem rok temu jakaś średnio pułkową Motorolę bo potrzebowałem telefonu na już i miałem 1500 luzem i jestem z niej mega zadowolony mimo że miał być to telefon na pół roku.
  • Odpowiedz