Wpis z mikrobloga

@grumm: chciałem się zapytać jak wygląda hodowla takiego małego gnojka do dużego skuhwysyna i czy pajonki są w jakiś sposób szczególnie wymagające. Jakie gatunki dla początkującego itp itd. Hodowałem węże, więc wiem co nie co, ale pająki się pewnie trochę różnią.
@maze: większość pająków dla początkujących nie jest zbyt wymagająca, wystarczy temp. pokojowa i kontrolowanie wilgotności na początek może być A. geniculata L.parahybana wszystkie Brachypelmy, G. rosea, Chromatopelma cyaneopubescens...
@maze: To bardzo nudne zadanie, więc polecałbym nawet kupić sobie ze 2-3 maluchy. Małe pająki są wielkości mrówki, warto zajrzeć do nich raz na 2 dni, by zobaczyć czy nie ma pleśni. Karmić można co kilka dni, ale spokojnie znoszą kilkanaście/kilkadziesiąt dni bez jedzenia. Po karmieniu sprzątamy resztki. Im większy pająk i większy pojemnik, tym można rzadziej zaglądać.

A. geniculata to doskonały wybór, ale praktycznie każdy naziemny będzie świetny na samym
@maze: zaczynając hodowlę od l1 możesz mieć problemy z dobraniem karmówki dla tak małego pajączka ja bym polecał Ci zacząć od l6 - l7 skoro już jesteś trochę obyty w terrarystyce
@grumm: @foster1: ostatniego węża miałem jakieś 5 lat temu, co rozumiesz przez obyty w terrarystce, bo z tego co czytam na internecie, pająki, nie są wymagającymi zwierzętami. Ile taki pająk ma tygodni na L6-L7 i co ile zmienia wylinkę? Taki mały pajączek co może jeść? A duży? : D

A i jak to jest z ukąszeniami i włoskami tych pająków? Przy wężach prawie w ogóle nie musiałem uważać, bo głównie
@maze: chodzi mi o to że masz już jakieś doświadczenie ze zwierzakami które potrafią przejawiać agresję i być dosyć nieprzewidywalne :) Cięzko mi jednoznacznie odpowiedzieć ile miesięcy może mieć pająk l6- l7 bo to zależy od gatunku i żarłoczności - je często i dużo, szybciej rośnie. Grammostole czy Brachypelmy mają dosyc długie okresy między wylinkami. Przykładowo ja hoduję parahybanę która jest l7/8 i ma juz ok 8 miesięcy. Jeśli chodzi o
@maze: @foster1 już na większość odpisał, to ja wspomnę tylko o 2 sprawach.

jedzenie: najmniejsze pająki zawsze karmię mącznikami (krojonymi na 3-4 kawałki), łatwo się karmi, łatwo się sprząta, pożywienie nie ucieka, nie zakopuje się i nie zrobi nic złego pająkowi ;) Mącznikami karmię do 7-9 wylinki, gdy pająk jest większy, to przerzucam się na drewnojady. Świerszcze/karaczany dostają sporadycznie (bo mączniki/drewnojady są wygodniejsze, a nic mnie bardziej nie wkurza niż świerszcz
@maze: Polecam na start zdecydowanie jakiegoś podrostka. Będzie zdecydowanie lepszy do obserwacji niż taka mała pchełka i łatwiej z kupnem pokarmu dla niego. Kup od razu kilka różnych gatunków najlepiej.
@maze: Sam się przekonasz ile czasu trzeba temu poświęcić... Zwierzęta dla leniwych no chyba, że masz już większą ilość to coś tam już trzeba robić częściej. W razie czego śmiało pytaj. Pozdrawiam