Aktywne Wpisy
pieknylowca +221
Dzień matki u inwestorów #frajerzyzmlm
![pieknylowca - Dzień matki u inwestorów #frajerzyzmlm](https://wykop.pl/cdn/c3201142/cfa157b0933f251d10417cb67a647aaa917902343cd298834fe463ec24602aaf,w150.jpg)
źródło: IMG_20240526_080453
Pobierz![g0blacK](https://wykop.pl/cdn/c3397992/g0blacK_HGM1oubXsJ,q60.jpg)
g0blacK +268
Ciekawe czy gdzieś tam w środku mają świadomość tej #!$%@? w jakiej są. Czy siedząc w hotelu, albo robiąc 50 zdjęć jakiejś przystawki za 7euro i będąc 16 w kolejce do zrobienia sobie zdjęć w wypożyczonym samochodzie, przychodzi refleksja? Czy oni sobie nawzajem są w stanie spojrzeć w twarz? Czy zdają sobie sprawę jakimi odpadami społecznymi są, którzy poświęcili często najbliższe znajomości i pieniądze rodziny, żeby świadomie robić z siebie debila w
![g0blacK - Ciekawe czy gdzieś tam w środku mają świadomość tej #!$%@? w jakiej są. Czy...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/601d639d612ada26bce4753a8fe7705273d61ba3b615206d339ebf23eedb7218,w150.jpg)
źródło: e6e234340101ba4d9c58d8c689de727d25a9108a88be8f551d5da098ee71910c,w800
Pobierz
Robię zakwas z tego lidlowego przepisu z mąki żytniej typu 2000.
Dziś jest trzeci dzień zakwasu (więc dokarmiany dwa razy) i już całkiem ładnie pracuje. Jutro chciałem upiec pierwszy chleb korzystając również z tego lidlowego przepisu.
Mam kilka pytań jak powinienem obchodzić się z zakwasem:
1) czy jutro mam go rano jak zwykle dokarmić, a pieczenie chleba rozpocząć po kilku godzinach?
2) co później z tym zakwasem? Jak go dokarmiać? Kiedy chować do lodówki?
3) po schowaniu do lodówki co powinienem robić z zakwasem jeśli będę chciał upiec kolejny bochenek?
Czy mogę Was prosić o rady wynikające z Waszego doświadczenia?
#bojowkapiekarska
1) dokarmić, ale jeśli zaczynałeś od zera i tylko z tych składników to te kilka dni to krótko, żeby miał moc - zwykle czekam, aż podwoi objętość w słoiku
2) odpowiedzi masz w pierwszym filmie który podesłałeś - zwykle zostawiam 1/3 słoika i do lodówki, tak zakwas wytrzymuje do następnego dokarmiania kilka-kilkanaście dni (zależy od gęstości)
Zwiększył objętość mniej więcej dwukrotnie, jest już dużo bąbli powietrza
@dyniel: wyjmujesz z lodówki i
@vLeg3nd: ok, wydaje się szybko. Trzymałeś przy czymś ciepłym?
@vLeg3nd: wyjmuję dzień wcześniej, daję mu czas,
stoi przy płycie indukcyjnej, na której często coś gotuje, więc być może od tego złapał większą temperaturę niż pokojowa.