Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki z #laptopy - potrzebuję nowego (poleasingowe odpadają) laptopa z systemem operacyjnym Windows do 2500 PLN. Przeznaczenie domowo - biurowe. Komputer wykorzystywany w połowie do pracy (pakiet office, zdalny pulpit, może jakiś program księgowy) więc mile widziana byłaby boczna klawiatura numeryczna ale nie jest to must-have. W drugiej połowie do internetu - komunikatory, przeglądanie treści. Zero gier. Rozmiar - 15-17 cali, ja wiem że większość biznesowych to 14 cali ale ten rozmiar odpada. Komputer po użyciu znika z widoku więc koniecznie to musi być laptop ale jego własności "mobilne" (masa, czas pracy na baterii) są drugorzędne. Ważniejsze żeby sprzęt był wytrzymały.

Znalazłem taką stronkę z zestawieniem:
https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

I wpadł mi w oko Lenovo Thinkpad e590 - pamiętam z dawien dawna że seria ThinkPad to był naprawdę porządny sprzęt. Ale czy jest tak nadal?
A potem zobaczyłem jeszcze HP 15s - jest nieco tańszy ale ma też gorszy procesor - za to układ graficzny jest lepszy (na czym mi mniej zależy bo komputer nie jest do gier - ale może po prostu w codziennej, multimedialnej rzeczywistości to też będzie ważne)?

Co o nim myślicie? Procesor i3 będzie wystarczający?

Co lepsze: #lenovo czy #hp ?

#komputery
  • 8
@Mithrindil: nie masz jakichś dużych wymagań. Byle co ci starczy, ale zwróć uwagę na matrycę (IPS, mat), dual channel RAM i brak dedykowanej karty graficznej (często są powodem awarii).

BTW: tag do lapków to #pustulkowelaptopy
BTW2: 6-cio i 8-mio rdzeniowe Ryzeny są za pasem. Ehh, szkoda, ze nie możesz zaczkać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@majk3l: dzięki za pomoc! Nie spieszy mi się z zakupem w sumie, mogę poczekać 2-3 miesiące. Ale pewnie będzie drogo skoro to nowość.

Dedykowana to rozumiem przeciwieństwo zintegrowanej?
I wpadł mi w oko Lenovo Thinkpad e590 - pamiętam z dawien dawna że seria ThinkPad to był naprawdę porządny sprzęt. Ale czy jest tak nadal?

@Mithrindil: To jest seria edge, więc to nie taki thinkpad, czasem się trafi E595 z rdzeniowym procesorem za 2500-2600 zł, ale ostatnio nie widziałem.

Natomiast z laptopów w wyżej wymienionych zastosowaniach to wybierałbym pomiędzy:
- Huawei D15 z ryzenem 3500U
- Lenovo S540-15ILM

Możesz też
@Mithrindil: A może HP? Mogę od siebie zaproponować Ci laptopy z oferty wyprzedażowej HP Renew Silver oraz Gold (nie mylić z refurbished). Wszystkie laptopy nowe, nigdy nieużywane. FV 23% normalnie wystawiamy. Jeden albo dwóch mirków już u mnie kupowała i są zadowoleni :)
Przykładowe sprzęty (głównie zwróć uwage na układy klawiatury, bo akurat te co podaję to mają DODATKOWO znaki zagraniczne, ale klaw. jest w całości QWERTY polski programisty):
1) https://premiumtech.pl/HP-Pavilion-15-FullHD-IPS-Intel-Core-i7-8565U-Quad-8GB-DDR4-256GB-SSD-NVMe-NVIDIA-GeForce-MX150-2GB-p4973