Wpis z mikrobloga

Niby ma wejść wymóg zmiany opon na zimowe - a Ci co mają całoroczne (M+S), to podlegają temu wymogowi? Czubki z projektu zapomnieli że jest rodzaj opon wielosezonowych. Są tacy co podważają ich jakość, Ja z kolei je chwalę, pewnie handlarze podważają, a kierowcy sobie chwalą :-)
  • 9
@loopack: Ja sobie nie chwalę. Mam w jednym samochodzie zimówki, a w drugim wielosezonowe niby. Tam gdzie wielosezonowe kończą jazdę, zimówki dopiero zaczynają. W hamowaniu też jest spora różnica :)
Ja też chwaliłem pomysł, póki nie wymieniłem na porządne zimowe Goodyeary. To nie jest tak, że się nie da zimą jeździć na wielosezonowych. Ale spróbuj założyć porządne zimówki i zobaczysz, że różnica jest bardzo wyczuwalna.
@loopack: To też zależy, gdzie mieszkasz, jeżeli w Szczecinie, gdzie praktycznie nie ma śniegu, to takie opony są w porządku, ale jeżeli na podkarpaciu to z porządnymi zimówkami allseason przegrają.
@Pustulka: mieszkam w rejonie mało górzystym, na M+S jeżdżę 3 lata cały rok na nich i tylko raz utknałem, jak woz zawisl brzuchem na tardym sniegu, ale nie z winy opon, bo kola po prostu wisialy. W zime sie jezdzi normalnie i latem tez, nie czuje zadnej potrzeby zmieniac na zimowe
@loopack: Nie pisz M+S bo to nie oznaczeniem tylko opon allseason. Jedynie stwierdza, że są to opony błotno-śniegowe i jest umieszczane na dwóch rodzajach opon zimowych jak i całorocznych

M+S - pochodzi od angielskiego Mud and Snow (błoto i śnieg). Umieszczane jest na oponach zimowych i całorocznych.