Wpis z mikrobloga

Długo nie czekałem na pierwszy płacz mądrali wyzywających kazdego przedsiębiorce od Janusza.
https://www.wykop.pl/link/5396363/nie-ma-takiego-chorowania/

1. Państwo zakazuje działalności na wiele tygodni a prawdopodobnie miesięcy
2. Przedsiębiorca mówi, że nie ma tyle zapasu gotówki by finansować to bez przychodów
3. Wykopki: Jak sobie nie radzisz to zawieś albo zamknij działalnośc Januszu Biznesu. Beka z ciebie
4. Janusz zamyka albo zawiesza działalność
5. ALE JAK TO??!!!! NIE MOŻNA TAK PO PROSTU ZWOLNIĆ LUDZI!!!! MAMA NIE MOŻE MI INTERNETU OPŁACIC!!!!!

Prawdziwy kwik to się zacznie za jakiś miesiąc, bo teraz niektórzy mają jeszcze nadzieje, że za tydzień czy dwa wszystko ruszy...... a nie ruszy.

#koronawirus #ekonomia
Pobierz
źródło: comment_15847060876VO9MHokqFpAQ362ymhzg9.jpg
  • 34
Pracować za darmo?

@ChamskoCytuje: Ale całe branże sa zamknięte, on nie może pracować nawet gdyby chciał

Iść ma pol roku na bezpłatny urlop i zdechnąć z głodu?

@ChamskoCytuje: Pisałem tutaj kilka dni temu jak ważna jest właśnie w tych przypadkach pomoc państwa, zostałem wyśmiany przez dosłownie wszystkich. Korwinowcy mi napisali "Tak działa wolny rynek", a Razemowcy bym nie kupował tyle Maybachów to wtedy starczy.

I jak rozmawiać z takimi tumanami?
@chanelzeg: Pomoc musi być przemyślana. Nie może ona wyglądać jak skupy interwencyjne, a potem #!$%@? jabłek do rowu. Warto obniżyć tymczasowo opodatkowanie firm. zmiejszyc koszta pracy itp. Ale są branże ktore muszą #!$%@? sie z rowerka, jak np. turystyczna w ktorej tylko duzi gracze przetrwaja
@ChamskoCytuje: Skupu interwencyjnego dla siłowni czy restauracji raczej nie zrobisz. Oczywiście zawieszenie (nie odroczenie) podatków to absolutna podstawa, ale nawet to będzie za mało. Na zachodzie zawieszają podatki oraz współfinansują cześc pensji netto pracownika. To już jest jakiś konkret. Być może da się wymyślić coś jeszcze mądrzejszego, nie wiem, niech myślą i analzują co działa a co nie, za to mają pieniądze.
@chanelzeg: to ze beda finansowac czesc pensji to nawet bym nie liczyl, jedyny ich pomysl jest taki zeby pracodawcy obniżyli pensje, nawet do minimalnej, co oznaczalo by ze znowu najbardziej zruchana grupa bedzie zwykly robak. Vat bez zmian, podatki bez zmian, akcyza bez zmian, kredyty dalej trzeba splacac, a pensja obniżona. Taka strategia musi jebnac
ALE JAK TO??!!!! NIE MOŻNA TAK PO PROSTU ZWOLNIĆ LUDZI!!!! MAMA NIE MOŻE MI INTERNETU OPŁACIC!!!!!

@chanelzeg: Nie jesteś zbyt bystry, więc Ci wytłumaczę o co chodzi w tym znalezisku. Sprawa jest taka, że pracodawca właśnie ma ludzi zwolnić i zapłacić im odprawy. Wybacz, ale bardziej żałuje ludzi, którzy pozostają bez środków do życia niż międzynarodowego holdingu o miliardowej wartości, który łamie prawa pracownicze.

@svr_: Ja sobie radze dobrze, ale
Radison przecież płacił na FGŚP to teraz do Vateuszka łapy wyciągać( ͡° ͜ʖ ͡°)

@svr_: Ciekawe jak skoro jako grupa kapitałowa spoza EFTA jest z niego wyłączony.
Plus nie wiem czy wiesz ale głównym wsparciem w ramach FGŚP jest odzyskiwanie środków od upadłego podmiotu. Więc, po zlicytowaniu ich hoteli jestem oczywiście za wsparciem jak to piszesz od Vateuszka.
Ciekawe jak skoro jako grupa kapitałowa spoza EFTA jest z niego wyłączony.

@Nie_umre_za_ciebie: no fakt, masz rację. W takim razie miejmy nadzieje, że państwo dobrobytu stanie na wysokości zadania XD

edit: w znalezisku jest, że to franczyza więc chyba jednak płacą( ͡° ͜ʖ ͡°)