Wpis z mikrobloga

W obliczu kryzysu, umiejętność przedłużenia terminu ważności produktów spożywczych ma ogromne znaczenie. Dziś więc chciałbym zaproponować stare dobre marynowanie mięsa. Takie mięso wytrzyma kilka miesięcy bez konieczności wkładania go do lodówki.

Przepis jest prosty:
1. Kupujemy schab bez kości (w Lidlu za około 10 zł/kg).
2. Wycinamy zbędny tłuszcz (niekoniecznie, jak ktoś woli tłuste)
3. Przygotowany kawałek zasypujemy solą (nie za dużo, tak żeby zakryć mięso z każdej strony) i zostawiamy na 24h w lodówce
4. Następnego dnia płuczemy mięso i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 24h w lodówce.
5. Płuczemy mięso z cukru i obtaczamy dokładnie w ziołach tak, by dobrze przylegały. Przyprawy można dobierać wg. własnego uznania, mięso będzie smakować jak tylko chcesz :)
6. Tak przygotowane mięso zawijamy w lnianą/płócienną szmatkę i zawijamy sznurkiem. Wieszamy tak przygotowany pakunek na jakimś haczyku.
7. Po 2 tygodniach (no, może trochę wcześniej) mięso jest gotowe :)

Pokrojone na grubsze kawałki jest idealną zagryzką a w cienkie plastry - idealne do kanapek.

Smacznego :)

#gotujzwykopem #przepisy #tworczoscwlasna #kuchnia
Underwear - W obliczu kryzysu, umiejętność przedłużenia terminu ważności produktów sp...

źródło: comment_1584469320QdzgM80dC4nS8rfUOOQwRe.jpg

Pobierz
  • 5