Wpis z mikrobloga

O kurde xD powiedzcie mi może że jestem #slowpoke, ale właśnie odkryłem zajebistą funkcję jak Google Chrome może z dowolnej strony webowej zrobić aplikację Windowsową.

Przykładowo dla mnie YouTube mógłby być oddzielną aplikacją bo prawie nigdy nie ma takiej sytuacji że potrzebuję mieć otwartą więcej niż jedną zakładkę z YouTubem - zazwyczaj leci sobie tam jakaś muzyka, albo jakieś gadanie.

I np. bardzo irytuje mnie podczas pracy czasami gdy mi się nawarstwia miliard zakładek w Chromie to muszę szukać gdzieś tego Youtuba. Wolałbym zdecydowanie mieć go w windowsowym pasku zadań i przeklikać się z nim poprzez alt+tab. Okazuje się że Chrome pozwala na stworzenie takiej aplikacji z dowolnej stroną internetową.

Działa to w ten sposób że mamy po prostu stronę z daną witryną, ale bez paneli górnych: zakładek, adresu oraz ustawień/rozszerzeń. Czysta strona.

Aby utworzyć sobie tego typu aplikację, wystarczy wejść na stronę którą chcemy mieć na Windowsie (np Wykop.pl) -> klikamy trzy kropeczki na górze -> Więcej narzędzi -> utwórz skrót -> zaznaczamy "otwórz jako okno" -> utwórz

następie wpisujemy adres chrome://apps -> klikamy na Wykop.pl -> prawy przycisk myszy -> utwórz skróty -> i tu możemy sobie wybrać zrzucenie na pulpit, albo przypięcie do paska zadań.

Ja w ten sposób zrzuciłem sobie na Windowsa właśnie Gmaila i Youtuba - bo to są dwie strony które zawsze będą występować pojedynczo i są poniekąd czymś trochę innym niż zwykła strona internetowa - i chcę mieć szybki do nich dostęp (nie zakładkowy w Chromie)

#chrome #komputery #lifehack #informatyka #google #ciekawostki #zainteresowania
peetee - O kurde xD powiedzcie mi może że jestem #slowpoke, ale właśnie odkryłem zaje...

źródło: comment_1584386569A7fRrOMF5nCvEisiiPIQlv.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz