Wpis z mikrobloga

Ważna zasada magazynowania jedzenia.

Niezależnie od tego czy aktualna sytuacja jest groźna czy nie, bo zdania są różne. Bez względu na to co i w jakiej ilości przechowujemy. Chciałbym Wam przekazać ważną zasadę związana z magazynowaniem żywności.

Pamiętajcie, że zgromadzona żywność i inne artykuły, powinny być oddzielone od tych, z których korzystacie na bieżąco!

W innym przypadku popełnicie powszechny i wielki błąd. W wyniku tego błędu zmniejszamy (być może) cenne zapasy!

Rzeczy na ew. kryzys powinny być zakupione, ew. uzupełniane, ale pod żadnym pozorem niewykorzystywane w chwili obecnej na bieżąco! Wszystkie codzienne potrzeby powinny być realizowane niezależnie - w oparciu o bieżące zakupy.

Magazyn zaopatrujemy i nie zmieniamy swoich nawyków zakupowych, ani żywieniowych.

Dzięki temu, w trakcie zakupów, jesteśmy w stanie także na żywo ocenić czy jakiekolwiek problemy zaopatrzneiowe występują. Nie opierając się tylko na zasłyszanych opiniach.

Nawet jeśli zakupy będą w jakikolwiek sposób utrudnione to dopóki są możliwe, należy z tej możliwości korzystać i nie dotykać magazynu!

Magazyn to zamrożone środki w rzeczy na czarną godzinę. Pewnego rodzaju lokata, na tyle wartościowa na ile będzie wyposażony nasz magazyn w odniesieniu do sytuacji.

Ostatecznie gdy to co wielu niepokoi się skończy i upłynie kilka spokojnych miesięcy - na pewno nic z magazynu/lokaty się nie zmarnuje.

  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hang777: Co najlepiej kupować z żywności żeby o nie była głupota rozumiem ze o co lubimy + ma długo termin ważności i jakie leki jeżeli się żadnych nie bierze
  • Odpowiedz
@bi-tek: tak, makaron, sosy, gotowe dania w słoikach i puszkach, bakalie, mleko, cukier, maka, jajka, ryby w puszkach, pasztety w puszkach z kukurydza itd itp z leków podstawowe na przeziębienie, gorączkę, sprawy żołądkowe. Taki basic, ale żeby nie zastać później pustych półek.
  • Odpowiedz