Wpis z mikrobloga

Pracuję w dużym, międzynarodowym korpo. Od kilku dni wysyłają info na cały świat, do wszystkich swoich pracowników, aby pracować zdalnie, nie wychodzić bez potrzeby z domu do dużych skupisk ludzi. Ponadto, zakazali delegacji, wyjazdów - wszystko musi być odgórnie zatwierdzane przez odpowiednie zespoły powołane do kontroli nad tym. Przyjście do pracy z objawami choroby (kaszel, katar, itp) - groźba zwolnienia dyscyplinarnego.

Jak tam w Waszych korpo, też podchodzą do tematu poważniej niż np. nasz "rzond"?

#koronawirus #2019ncov
  • 35
  • Odpowiedz
@retromirek: Na jakiej podstawie prawnej grożą zwolnieniem dyscyplinarnym? Jest w ogóle taki przepis że ktoś jak zakaszle to nie może przyjść do pracy bo będzie zwolniony? Szanuję ostrożność firmy; ale albo są #!$%@? że tak napisali, bo to niezgodne z prawem albo Ty coś ściemniasz.
  • Odpowiedz
@retromirek: u mnie to samo, od ponad miesiąca jest wysyłany daily update, teraz kolejne regiony mają wprowadzana przymusowa pracę z domu. Delegacje wcześniej były odradzane teraz są wstrzymane, żeby polecieć do Chin trzeba mieć zgodę wszystkich świętych, ludzie wracający z urlopów mają zakaz pojawiania się w biurach przez 3 tygodnie. Ogólnie srogie grzyby.
  • Odpowiedz
Na jakiej podstawie prawnej grożą zwolnieniem dyscyplinarnym?

@encourager: na żadnej, doczytałem teraz tego maila i nic takiego tam nie ma, #!$%@?ło mi się! Nie grożą zwolnieniem, ale piszą tylko aby nie przychodzić do pracy jak sami (lub ktoś z rodziny) zachoruje. Sorry ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@retromirek: u mnie żadne korpo, ot mała firemka co sprzedaje środki czystości, i serwisuje kible (suszarki, dozowniki etc) i zakazali sprzedawać wszystkich płynów dezynfekujacych, mamy mówić że brak na stanie, a te które mamy mają być dla pracowników, plus zamówili maseczki po dwie na głowę.
  • Odpowiedz
@retromirek ja sie po swoim niczego nie spodziewam, po tym jak ktoregos razu przy ewakuacji po wycieku gazu w budynku, gdzie nawet straz mowi ze dzis nie wrocimy do budynku dyrekcja nie odeslala nas formalnie do domu, tylko zostawila bez komunikatu. Oczywiscie wszyscy sami sobie zarzadzilismy wolne, bo padalo ale chodzi o organizacje ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@retromirek: jest wydane oficjalne koncernowe postępowanie. Osoby z delegacji, wakacji we Włoszech odesłane na home office. Dodatkowo mydełko dezynfekujące zamiast normalnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz