Aktywne Wpisy
dontwolf +586
Część druga bitwy. 4 minuty znamienitej zabawy. Rumińskie pięści vs miętki rogal.
Byłoby szybciej jakbym zrobił szybciej. Cześć trzecia będzie może za pół roku
#heheszki #rumun #crossmemizm #blender
Byłoby szybciej jakbym zrobił szybciej. Cześć trzecia będzie może za pół roku
#heheszki #rumun #crossmemizm #blender
rales +194
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
CZERWIEC 2024
1. Koalicja Obywatelska - 32,4% - 169 mandaty (⬆ 1,9%)
2. Prawo i Sprawiedliwość - 31,1% - 181 mandaty (⬆ 0,2%)
CZERWIEC 2024
1. Koalicja Obywatelska - 32,4% - 169 mandaty (⬆ 1,9%)
2. Prawo i Sprawiedliwość - 31,1% - 181 mandaty (⬆ 0,2%)
Wiem, że nikt tutaj nie jest czarodziejem, ale postaram się wyjaśnić. Chciałbym wyburzyć 4 metry ze ściany na zdjęciu. Ściana ma długość 10 metrów, opiera się na niej dolna część dachu, ta połówką dachu ma wymiary 6x11metrów i pokryta jest papą. Na zdjęciu widać, że dach opiera się dodatkowo na grubej ok. 10 metrowej belce. Wyburzając 4 metry, podparłbym tą belkę np. 6 metrowym teownikiem. Czy coś takiego jest wykonalne, może macie lepsze pomysły?
Wiesz robie też takie rzeczy ale w koncu są to 4mb
@dzazzio: Jeżeli zabezpieczyłbym porządnie murłatę, to czy byłoby to wykonalne? Moim chłopskim okiem nie wygląda to na aż tak trudne do wykonania. Czasu mam dużo, a w tej 4 metrowej wnęce byłaby mała dobudówka, także wszystko dodatkowo by się wiązało i podpierało. Jak oceniasz to okiem fachowca?
Swoją drogą - nie ma wieńca pod murłatą? (ಠ‸ಠ)
Ja bym to widział tak. Co 1.5m zrobił bym rdzeń zelbetowy (24x24) i zamocował do niego murłatę. Uwzględniając późniejszy teownik tez wylał pod niego „poduszki” na rdzeniu. Temat wytrzyma pewnie i wybuch granatu ale papier musi być. Jak najbardziej jest to do zrobienia, nawet samemu.
@Reynald: Kurde, im dłużej się temu przyglądam, tym większe mam wątpliwości - brakuje wieńca, który spina ściany ze sobą, w tym momencie głównym elementem spinającym konstrukcję jest strop, a ty chcesz go usunąć (o ile dobrze rozumiem). Ciężko dokładnie to stwierdzić po jednym zdjęciu, na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś ogarniętego konstruktora, żeby wstępnie stwierdził, czy to co planujesz ma jakiś sens.
Co do stropu, sam go budowałem na teownikach i płytach betonowych z wylewką, wcześniej dobre 20 lat go nie było.
@dzazzio: Rozumiem,
@Reynald: Wiesz, to tak zawsze bywa, że budynki sobie stoją, aż do czasu kiedy jebną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zgodnie ze sztuką - pod murłatą powinien być wieniec, który dodatkowo powinien być co jakieś 1,5-2m połączony z