Wpis z mikrobloga

#budownictwo #budowa #budowadomu #garaz #budowlanka
Wiem, że nikt tutaj nie jest czarodziejem, ale postaram się wyjaśnić. Chciałbym wyburzyć 4 metry ze ściany na zdjęciu. Ściana ma długość 10 metrów, opiera się na niej dolna część dachu, ta połówką dachu ma wymiary 6x11metrów i pokryta jest papą. Na zdjęciu widać, że dach opiera się dodatkowo na grubej ok. 10 metrowej belce. Wyburzając 4 metry, podparłbym tą belkę np. 6 metrowym teownikiem. Czy coś takiego jest wykonalne, może macie lepsze pomysły?
Reynald - #budownictwo #budowa #budowadomu #garaz #budowlanka
Wiem, że nikt tutaj ni...

źródło: comment_1582112773wOEy0QBMgseHcRdAEMuG3M.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@Reynald: Ogólnie to nie ma wieńca, także cokolwiek zrobisz ryzyko dużo. Zacząłbym od zrobienia rdzeni żelbetowych i konkretnym przytwierdzeniu murlaty, dopiero wtedy brałbym się za wyburzanie czegokolwiek.
  • Odpowiedz
@zalogowany_jako: Chciałbym dobudować tam kawałek garażu, wysokie będzie, zdjęcie jest na piętrze które wyburzę.
@dzazzio: Jeżeli zabezpieczyłbym porządnie murłatę, to czy byłoby to wykonalne? Moim chłopskim okiem nie wygląda to na aż tak trudne do wykonania. Czasu mam dużo, a w tej 4 metrowej wnęce byłaby mała dobudówka, także wszystko dodatkowo by się wiązało i podpierało. Jak oceniasz to okiem fachowca?
  • Odpowiedz
@Reynald: Byłoby to raczej do zrobienia, ale oczywiście wszystko do przeliczenia przez konstruktora ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i naturalnie - porządne zakotwienie tego dwuteownika w murze.
Swoją drogą - nie ma wieńca pod murłatą? ()
  • Odpowiedz
@Reynald: to trzyma wszystko w kupie żeby się nie rozlazło. nie tyle że ściana kolankowa (bo na taką wygląda) podtrzymuje dach, ALE też trzyma żeby boczne ściany się nie rozlazły na boki pod naporem dachu. ryzykowny temat jak konstrukcji dokładnie nie znasz, a do tego jak @dzazzio napisał - brakuje wieńca a to dziwne i ryzykowne coś z tym robić
  • Odpowiedz
@Reynald: Wykonalne jest wszystko, tylko ze na takie przebudowy potrzebny jest projekt z tego co wiem. Na własna rękę to raczej nie przejdzie.

Ja bym to widział tak. Co 1.5m zrobił bym rdzeń zelbetowy (24x24) i zamocował do niego murłatę. Uwzględniając późniejszy teownik tez wylał pod niego „poduszki” na rdzeniu. Temat wytrzyma pewnie i wybuch granatu ale papier musi być. Jak najbardziej jest to do zrobienia, nawet samemu.
  • Odpowiedz
zdjęcie jest na piętrze które wyburzę.

@Reynald: Kurde, im dłużej się temu przyglądam, tym większe mam wątpliwości - brakuje wieńca, który spina ściany ze sobą, w tym momencie głównym elementem spinającym konstrukcję jest strop, a ty chcesz go usunąć (o ile dobrze rozumiem). Ciężko dokładnie to stwierdzić po jednym zdjęciu, na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś ogarniętego konstruktora, żeby wstępnie stwierdził, czy to co planujesz ma jakiś sens.
  • Odpowiedz
@aksal89: @giorgio1980: Wieńca nie ma - stawiał to 30 lat temu dziadek stolarz, robił na tyle ile potrafił. W takim razie gdybym zakotwił dobrze teownik zanim zacząłbym wyburzać to jak dodatkowo mógłbym wzmocnić całość aby tak jak piszesz przypadkiem boczne ściany się nie rozlazły?

Co do stropu, sam go budowałem na teownikach i płytach betonowych z wylewką, wcześniej dobre 20 lat go nie było.

@dzazzio: Rozumiem,
  • Odpowiedz
@Reynald: Powinno to wyglądać jak na foto. Rdzenie to pionowe słupki z żelbetu, wieniec to ten poziomy żelbet. Nie ma za bardzo możliwości zrobienia wieńca, to chociaż rdzenie coś przytrzymają - o ile będzie do czego je „przywiązać”. Piszesz ze masz teowniki na stropie, to przyspawanie się do nich powinno być już sensownym rozwiązaniem.
dzazzio - @Reynald: Powinno to wyglądać jak na foto. Rdzenie to pionowe słupki z żelb...

źródło: comment_1582116146cor1S8JnSajPlmhrbiEIPT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Dodatkowo wszystkie budynki gospodarcze stawiane były i przebudowywane od lat 60tych przez osoby bez doświadczenia budowlanego i trzymają się do dziś, także głupio z takim czymś teraz kogoś wołać.

@Reynald: Wiesz, to tak zawsze bywa, że budynki sobie stoją, aż do czasu kiedy jebną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zgodnie ze sztuką - pod murłatą powinien być wieniec, który dodatkowo powinien być co jakieś 1,5-2m połączony z
aksal89 - > Dodatkowo wszystkie budynki gospodarcze stawiane były i przebudowywane od...

źródło: comment_1582116151Oyri5WtBt59vethxNqncpH.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@aksal89: @dzazzio: Przemyślę jak to wykonać i jeżeli się zdecyduję to może za jakiś czas pochwalę się jak idzie lub co z tego wyszło. Nie powiem sporo mi rozjaśniliście i dużo się dowiedziałem, pouczenie też mi się przydało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiesz, to tak zawsze bywa, że budynki sobie stoją, aż do czasu kiedy jebną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz