Wpis z mikrobloga

Ethereum jako platforma do smart contractów nie ma sensu. Rosnący rozmiar blokchaina i czasu jego synchronizacji doprowadzi prędzej czy później do centralizacji kiedy to wszystkie kontrakty będą gromadzone na dużych serwerach instytucji. Dlatego instytucje i korporacje nie mają żadnego interesu w kupowaniu ETH, inwestując o wiele mniej sami mogą stworzyć swój scentralizowany stablecoin zabezpieczany Proof Of Stake. Nie dość, że będą walidatorami wszystkich transakcji, to jeszcze każdy użytkownik będzie uwierzytelniony, a kontrakty będą gromadzone na serwerach tych instytucji od początku.
#bitcoin #kryptowaluty #ethereum
  • 14
@onebit: to jest święta racją. Po to jest blockchain i weryfikacja żeby wierzyciele i zainteresowani mogli sprawdzić czy nikt nie oszukiwał. Przy Proof od stake cała infrastruktura i sieć nie jest potrzebna, bo to wierzyciele weryfikują co się dzieje i nikogo więcej to nie interesuje raczej. Ethereum to nie token którego wartość będzie rosła bo to coś zupełnie innego niż BTC
@onebit: Moim zdaniem ma sens, ale tylko po odpowiednim podejściu do sprawy, o którym Ethereum nie wiedziało. Maksymalna optymalizacja blockchaina to priorytet - nie tylko lepsze algorytmy, ale nawet przekazanie typowych transakcji na np. system w stylu Lightninga (Raiden / Lumino), a zostawienie SC w sieci właśnie.
@cyborgkombat: To nic nie wnosi, bo nadal duże serwerownie mają przewagę. Małe nody nie będą miały pełnej wersji blokchaina, a z czasem będą przechowywać coraz mniej. Wciąż nie widzę po co korpo miałoby kupować tokeny ETH w tym celu skoro może zrobić swoją sieć w pełni kontrolowaną.
@fervi: Czyli nie ma sensu bo Eth oparte jest na błędnym założeniu że da się zrobić zdecentralizowaną platformę do smart contractów. Bitcoin to co innego, nie jest platformą do smart contractów, w przeciwnym razie prędzej czy później groziłaby mu centralizacja i jako otwarty blokchain nie miałby sensu jak Ethereum.
@onebit: Moim zdaniem w przypadku ETH to hurraoptymizm. Natomiast WYDAJE MI SIĘ, że da się zrobić w miarę skalujący się blockchain z SC. Ale trzeba go od początku tak budować.

przecież sieć bitcoina też rośnie

@cyborgkombat: Tylko ETH już przebija BTC (który ma 10 lat)

a technologia tanieje

@cyborgkombat: Ja nie zauważyłem by taniała, albo przynajmniej nie tak jakbym chciał. Kupno dysku 4TB czy 5TB (2.5") to wydatek ~600zł
Moim zdaniem w przypadku ETH to hurraoptymizm. Natomiast WYDAJE MI SIĘ, że da się zrobić w miarę skalujący się blockchain z SC. Ale trzeba go od początku tak budować.

@fervi: Czyli jak budować? Pewnie da się, ale skalujące się sc będą jedynie "przypięte" do blokchaina, np. sidechainem czy transakcją on-chain, ale wtedy nie będą zdecentralizowane-nody nie będą posiadały wszystkich sc i historii ich wykonania. Z sc są co najmniej dwa problemy,
Czyli jak budować?

@onebit: W mojej opinii oprócz algorytmów kompresji z wysokim współczynnikiem cała sieć transakcyjna powinna być w para-Lightningu. Tokeny i tak dalej również. Pewnie gdyby usunąć wszystkie głupie transakcje w ETH to by się okazało, że blockchain ma z 5GB.
@fervi: Ale jak to się ma do smart contractów? Platforma sc jest zdecentralizowana jeśli wszystkie sc można zweryfikować po podłączeniu się do sieci. Jeśli nie można to mamy centralizację.