Wpis z mikrobloga

Czy jeśli usunę z laptopa defaultowego #windows10 i zainstaluję jakieś distro #linux to automatycznie tracę licencję na "windę" (nawet kasując go z partycji recovery)? Jeśli chciałbym wrócić do niego w przyszłości?

PS: Jak to jest z kartami Nvidia + integra ostatnio na #linux?

Mam już dość ciągle padającej po byle aktualizacji dziesiątki oraz ciągłych wirusów - nie mam na to czasu.
  • 20
  • Odpowiedz
@plantpower: nic nie tracisz, ale nie zmienia to faktu, ze pierwszy raz slysze zeby win10 padal po aktualizacji
a wirusy to chyba z publicznych torrentow, bo trzeba sie bardzo postarac zeby wirusa zlapac XD
  • Odpowiedz
@plantpower: Zwykle licencja jest przypisana do konta microsoftowego lub jest wpisana na płycie głównej, na laptopie nie powinieneś mieć problemu i nie powinien Cię nawet pytać podczas instalacji o klucz.

Plus masz licencję na koncie microsoftu.
  • Odpowiedz
@plantpower: głupoty piszą co niektórzy... licencja jest automatycznie pobierana z CHMURY MICROSOFTU na podstawie Twojej płyty głównej. Jeżeli już raz miałeś aktywowany system (automatycznie z klucza z uefi podczas instalacji - tak laptop jest przygotowywany przez producenta do sprzedaży LUB kluczem z innego źródła po instalacji windowsa) to system będzie sam sprawdzał aktywację przez chmurę na podstawie płytki i sam się aktywuje,
  • Odpowiedz
ze pierwszy raz slysze zeby win10 padal po aktualizacji

@Norskee: Raz po aktualizacji Windowsa Avast bugował bootowanie Windowsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a wirusy to chyba z publicznych torrentow, bo trzeba sie bardzo postarac zeby wirusa zlapac XD

Ło cię ... dobreprogramy wystarczą
  • Odpowiedz
@fervi: to po co uzywac avasta
i dlaczego ktos pobiera cos z asystentami pobierania zamiast ze strony wydawcy XDDDDDDD

widzisz, trzeba sie postarac zeby #!$%@?
  • Odpowiedz
i dlaczego ktos pobiera cos z asystentami pobierania zamiast ze strony wydawcy XDDDDDDD

@Norskee: Bo nie wszyscy poszli na informatykę na studiach?
  • Odpowiedz
@Norskee: dosłownie z dwa tygodnie temu przy najnowszej aktualizacji do 1909 po restarcie winda nie mogła odnaleźć plików do bootowania i naprawa poprzez command line /bootrec jak i przez linuxa nie pomagało. Musiałem cały system od nowa przeinstalować :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Norskee:

@fervi: to po co uzywac avasta

Bo często trzeba się bardziej postarać żeby znaleźć stronę wydawcy, jak po wpisaniu nazw wielu programów pojawiają się jakieś programosy czy rapidshare zamiast strony producenta.
  • Odpowiedz
  • 1
@plantpower: głupoty piszą co niektórzy... licencja jest automatycznie pobierana z CHMURY MICROSOFTU na podstawie Twojej płyty głównej. Jeżeli już raz miałeś aktywowany system (automatycznie z klucza z uefi podczas instalacji - tak laptop jest przygotowywany przez producenta do sprzedaży LUB kluczem z innego źródła po instalacji windowsa) to system będzie sam sprawdzał aktywację przez chmurę na podstawie płytki i sam się aktywuje,

@Straszy: tak jeżeli ma klucz przypisany do konta
  • Odpowiedz
  • 0
@Lychguard: NIE, aktywacja jest w chmurze microsoftu na podstawie ID płyty głównej. W pracy robię po 3 reinstalacje dziennie to lepiej wiem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@Straszy: no ale się ciebie pyta czy chcesz stworzyć lokalnego użytkownika na początku czy użyć konta Microsoft. Jak dasz 2 drugie to masz już licencję aktywowana. Podobnie jest z officem jak masz przypisanego do konta to nie musisz podawać kodu.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lychguard: NIE, aktywacja jest w chmurze microsoftu na podstawie ID płyty głównej. W pracy robię po 3 reinstalacje dziennie to lepiej wiem ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@Straszy: ja robiłem kiedyś 10 na raz i co terazzzz ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz