Wpis z mikrobloga

Takie pytanie:

Pracuje w firmie A na umowę o pracę i wynagrodzenie wynosi powiedzmy 5000 zł netto.

I teraz chce podjąć pracę w firmie B i wolałbym aby było to w formie zlecenia i tam kwota będzie 2500 netto. Jakie składki / podatki do tego trzeba doliczyć?

#ksiegowosc #pracait #praca
  • 9
@fervi: No właśnie szukam mądrzejszego od siebie bo ja się na tym nie znam a dzieła nie chce bo to miało by być systematyczne i kombinowanie z tematami bo rząd kombinuje jak to wyeliminować.
@fervi: z tego co widzę przy zleceniu i dziele są progi 20 i 50% ulgi i od tego liczy się podatek, ale ogólnie to tego nie ogarniam bardziej żeby sobie odpowiedzieć na pytanie. A artykuły są naprawdę zawiłę
@bi-tek: Na zleceniu musisz zapłacić ub.zdrowotne oraz podatek. Zdrowotne to 9% od brutto, a podatek trudniej wyliczyć - to 17% od 80% brutto pomniejszone o 7,75% brutto (większa część zdrowotnego).
Jeszcze jest opcja, że w ramach umowy przekazujesz autorskie prawa majątkowe, to w szczególnych przypadkach podatek będzie niższy.
@bi-tek: jeżeli w miarę dobrze zarabiasz, to lepiej otworzyć działalność i dla B wystawiać fakturę. Jakiś samochód w leasing, art.biurowe, elektronika na firmę, płacisz sdrowotnie ok 350zł i podatek ( pewnie nie wyjdzie )
@kuncfot: Chciałem jeszcze rok lub dwa poczekać z załkładaniem działalności, pomimo że chyba dałbym sobie radę to nie chce sobie zaprzątać tym głowy a na razie samochodu nie chce wrzucać w koszty. Ogólnie w IT koszty raczej są sztucznie generowane aniżeli faktyczne, bo sprzęt cały mam a na siłę też go nie chce wymieniać.