Wpis z mikrobloga

Sieciowe mireczki #siecikomputerowe #sieci zawołam też #informatyka bo sprawa wydaje się skomplikowana. Mamy przeprowadzkę do nowego biura, podpięli tam internet. Moja wina, że nie było mnie w tym procesie negocjowania umowy i internet jest ze zmiennym IP XD. Na stałe IP możemy przejść dopiero pod koniec lutego. Mamy u klientów whitelisty na IP - musielibyśmy codziennie informować ich o zmianie naszego adresu aby nas dodali co nie jest dopuszczalne. Powiedźcie mi, jak to można ograć najlepiej? Aż tak zielony w sieciach nie jestem, pojęcie jakieś mam na ten temat, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Jakiś VPN komercyjny czy może proxy? Co polecacie? #pytanie #pytaniedoeksperta #internet
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dedronek: no VPN albo proxy tak jak mowisz. Najtańsze rozwiązanie to imo: mozecie sobie kupic jakiegos VPSa jesli nie pchacie tam wielkiego ruchi i przekierować caly ruch na VPS, tak zeby wychodził z IP tego VPSa.
Szybsze, ale droższe to jakiś VPN komercyjny.
  • Odpowiedz
@less_is_more: Masz w tym jakieś doświadczenie? Jakieś tutoriale mógłbyś polecić? Rozumiem, że trzeba to zestawić w sposób: ruch z LANu <-nasz_router-> VPS <-> Internet, tak żeby ludzie widzieli tylko IP tego VPSa
  • Odpowiedz
@dedronek: Sorka, z-------m sie, nawet jak bedziesz miec VPS to musisz miec go w tej samej podsieci co jest raczej nierealne. Wybierz jakis VPN komercyjny (szybsze rozwiazanie), albo postaw swoj na VPS.
  • Odpowiedz
@less_is_more: z tego co się orientuję to mamy VPS na cloudzie u OVH. Czy za pomocą na przykład squida mógłbym to ogarnąć? Chociaż postawienie VPN na VPSie brzmi szybciej, bo tam tylko serwer się postawi i podepnie router pod niego.
  • Odpowiedz
@less_is_more:
@Merlinek: zależy mi, żeby cały ruch puszczać przez vpn abyśmy byli widoczni pod jednym ip. Za pomocą takiego np nordvpn mogę się podłączyć w routerze synology aby ten ruch szedł przez to? Takie coś jak nordvpn utożsamiam z programami na kompa gdzie klikasz połącz i już ale chyba coś po drodze przeoczyłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@JohnTheRevelator: myślisz, że maszyna z free-tier wystarczy na łapanie całego ruchu z 50 komputerów? Domyślam się, że może nie wystarczyć, chyba że kiedyś testowałeś na takiej liczbie urządzeń, to daj znać
  • Odpowiedz
@dedronek: w sumie przy 50 użytkownikach możesz potrzebować trochę większych zasobów... dodatkowo trzeba doczytać czy Amazon Cię nie obciąży kosztami przy dużym transferze danych na Twoją maszynę.
Może rzeczywiście to był głupi pomysł :P
  • Odpowiedz