Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Alzena +18
Kilka pytań do osób na #neet.
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Cześć Mirki,
tworzę sobie aplikację z użytkownikami i projektami i chciałbym stworzyć funkcjonalność powiadomień w rzeczywistym czasie pomiędzy użytkownikami. Czyli dany użytkownik A przypisał projekt użytkownikowi B to użytkownik B na przeglądarce powinien dostać w jakimś dymku lub ukryte pod jakimś przyciskiem powiadomienie że ma nowy projekt. Aplikację robię w oparciu o JAVA Spring Boot. Jeśli chodzi o powiadomienie to znalazłem kilka rozwiązań:
- JMS: ale z tego co wyczytałem to jest potrzebny osobny serwer ApacheMQ który będzie trzymać dane w kolejkach
- Spring Reactor: tutaj nie bardzo potrafię zrozumieć strategii wysyłania powiadomień pomiędzy użytkownikami
- WebSocket
- Zapytania SQL do bazy czy jest coś nowego
Które rozwiązanie z tych lub jakiś waszych własnych jest najlepsze i najskuteczniejsze do tworzenia powiadomień między użytkownikami tak żeby to było wydajne? Z góry dziękuję za pomoc :)
klasa która śle komunikaty po websockecie obserwuje klasę w której przypisujesz projekty[wzorzec obserwator]. Wtedy żadnych dodatkowych zapytań do bazy nie potrzebujesz, a powiadomienia masz od razu po zapisaniu zmiany w bazie.
Połączenie Websocketem pozwala na to, żeby klient dostał powiadomienie i na nie zareagował.