Może ci się przyda kilka pro-tipów: - Jak rozbierzesz to przerób śrubę kasowania luzu (wywiercić i nagwintuj nowy otwór), tak żeby była dostępne od góry (w originale jest od góry, chinole dali od dołu ale tam nie ma dostępu). - Do konika trzeba dorobić dodatkowe śruby które utrzymają jego osiowość po poluzowaniu śruby głównej. - Łoże jest miękkie (pożydzili żeliwa) i dobrze je przykręcić do solidnego kawałka stali który to usztywni, ja mam profil stalowy 140x100x4 (przyklejasz na JBweld żeby siadło równo i bez naprężeń, a potem
@eeemil: bardzo dziękuję! Ad 1. Na razie nie wiem jak to wygląda, ta śeuba zaznaczona na zdjęciu u mnie blokuje posów wzdłuż osi Z Ad 2. Chodzi o jakiś docisk konika do prowadnic? Ad 3. U mnie będzie stół z dwoma podłóżnicami 50x50x4, mam nadzieję, że starczy, jak nie to się coś wymyśli
Ad 1. Na razie nie wiem jak to wygląda, ta śeuba zaznaczona na zdjęciu u mnie blokuje posów wzdłuż osi Z
Jak masz od razu od góry to OK, może u ciebie to poprawili już w fabryce. U mnie i u innych, była od dołu gdzie nie dało się jej dokręcić bez demontowania osłony śruby posuwu.
@mlodedrwale: Mam podobne marzenie, a może bardziej zachciankę, ale wyprowadziłem się już dawno temu z domu rodzinnego i teraz niestety nie ma miejsca na takie cuda :-( Zawsze chodziły mi po głowie jakieś zabawy z drewnem i żywicą :D
W komentarzu zawartość pudła.
#diy #majsterkowanie
@Neubert: nie ma za co :)
@Prawy_Kacper: też się zastanawiłem nad nim, ale wybrałem mniejszą na początek
Może ci się przyda kilka pro-tipów:
- Jak rozbierzesz to przerób śrubę kasowania luzu (wywiercić i nagwintuj nowy otwór), tak żeby była dostępne od góry (w originale jest od góry, chinole dali od dołu ale tam nie ma dostępu).
- Do konika trzeba dorobić dodatkowe śruby które utrzymają jego osiowość po poluzowaniu śruby głównej.
- Łoże jest miękkie (pożydzili żeliwa) i dobrze je przykręcić do solidnego kawałka stali który to usztywni, ja mam profil stalowy 140x100x4 (przyklejasz na JBweld żeby siadło równo i bez naprężeń, a potem
Ad 1. Na razie nie wiem jak to wygląda, ta śeuba zaznaczona na zdjęciu u mnie blokuje posów wzdłuż osi Z
Ad 2. Chodzi o jakiś docisk konika do prowadnic?
Ad 3. U mnie będzie stół z dwoma podłóżnicami 50x50x4, mam nadzieję, że starczy, jak nie to się coś wymyśli
@lumi_wood: Obejrzałem całe bez mrugania xD #dziwniesatysfakcjonujace
Fajny utwór w tle.
Jak masz od razu od góry to OK, może u ciebie to poprawili już w fabryce.
U mnie i u innych, była od dołu gdzie nie dało się jej dokręcić bez demontowania osłony śruby posuwu.
Zawsze chodziły mi po głowie jakieś zabawy z drewnem i żywicą :D