Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Medyc: Masz sygnalizator z czerwonym światłem- musisz się zatrzymać. Warunkowa zielona strzałka pozwala wjechać za sygnalizator pod jakimś warunkiem, warunkiem tutaj jest przejście dla pieszych, brak pieszego- przyjeżdżasz. Więc, czerwone- zatrzymujesz się mimo wszystko, Zielona strzałka- po spełnieniu warunku przyjeżdżasz sygnalizator.
@Bramborr: źle mu tłumaczysz.
@Medyc: strzałkę warunkowego skrętu w prawo (rzadko w lewo), traktujesz jak stop kiedy się świeci z warunkiem takim że zatrzymania musisz dokonać przy linii sygnalizatora, a krawędzi drogi,
zatrzymaj się ustąp przejścia, podjedź, możesz jechać dalej to jedziesz nie czekasz aż dasz radę.
  • 1
@MegaZU0: Jestem innego zdania, mieszasz mu hierarchię znakow i sygnałów.
Strzałki nie traktujesz jako stop. Strzałka warunków pojawia się wtedy, gdy świeci się czerwone światło. To czerwone światło jest dla Ciebie nr1.
@Bramborr: czyli, według ciebie jeżeli pali się czerwone i jest strzałka warunkowa nie masz prawa jechać, a kiedy masz zielone w 99.9% strzałka warunkowa się nie będzie palić.
Nie mieszam znaków i ważności, tylko analogicznie tłumaczę jak niech traktuje tą strzałkę bo wiele osób na tej strzałce się nie zatrzymuje tylko przytrzymuje się.

https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/zielona-strzalka-nie-zapomnij-sie-zatrzymac/
  • 0
@MegaZU0: W 100% przypadków przy zielonym świetle nie swieci się strzałka.
Kiedy pali się zielona strzałka? W 100% kiedy jest czerwone światło. Co oznacza czerwone światło, że należy się zatrzymać.
Co do pytania, gdzie napisałem, że przy czerwonym i strzałka nie możesz jechać? Napisałem, że należy się zatrzymać i po spełnieniu warunku jedziesz dalej.