Wpis z mikrobloga

#docker
mam takie image bazy sql jak to poniżej, dodatkowo stawiam aplikacje w tym kontenerze, jaki adres ma ta baza my sql wewnątrz kontenera? abym mógł się z nią połączyć zapomocą tej aplikacji która jest w tym samym kontenerze, próbowałem 127.0.0.1:3306
a może 0.0.0.0:3306
???
https://hub.docker.com/_/mysql
  • 21
  • Odpowiedz
ntenerze, jaki adres ma ta baza my sql wewnątrz kontenera? abym mógł się z nią połączyć zapomocą tej aplikacji która jest w tym samym kontenerze, próbowałem

@boostasio: w tym samym co baza czy drugi kontener? jak w tym samym moze byc localhost:3306 a jak w innym to utworz siec, polacz nia kontenery i po nazwie. albo uzyj docker compose do polaczenia i utworzenia sieci.
  • Odpowiedz
to wbij sie na niego na bash czyli docker exec -ti /bin/sh i zobacz czy slucha na localhost czy na innym. wydaje mi sie ze mozesz sie polaczyc jeszcze po nazwie kontenera ale to chyba upierdliwe. nie lepiej by ci bylo postawic apke obok w drugim i polaczyc siecia a nie modyfikowac obraz mysql?
  • Odpowiedz
@saweko: to na rozmowę kwalifikacyjną, oni nie znają tego języka tzn. Rust i chcą mieć wszystko w jednym kontenerze , oni chcą wszystko odpalić jedną komendą czyli docer-compose up
  • Odpowiedz
@boostasio: widze z doc'a ze nawet sieci nie potrzebujesz, linki powinny dzialac ootb

Links

Links allow you to define extra aliases by which a service is reachable from another service. They are not required to enable services to communicate - by default, any service can reach any other service at that service’s name. In the following example, db is reachable from web at the hostnames db and database:
  • Odpowiedz