Wpis z mikrobloga

Mirki z #arduino #esp8266 pytałem niedawno o lżejszą platformę do pisania kodu, alternatywę dla Visual Studio, kilkoro z Was poradziło mi Visual Studio Code + PlatformIO. Zainstalowałem, potestowałem, owszem, niegłupie, podoba mi się, ale dwie rzeczy mnie wkurzają, może ktoś zorientowany coś poradzi, bo rzecz wygląda na tyle głupio, że aż nie chce mi się wierzyć, by tego się nie dało zmienić.

Mianowicie: rozwijane podpowiedzi w kodzie. One są jakieś zbyt ogólne. Przykładowo, chcę sobie wysłać jakiś komunikat na konsolę, piszę więc w kodzie "Serial" - w tym momencie, po dostawieniu kropki po nazwie obiektu rozwija mi się chmurka z podpowiedziami. I super, czemu jednak widzę tutaj kilkadziesiąt możliwych metod z iluś (wszystkich dostępnych?) obiektów, zamiast jedynie pasujących do obiektu Serial? Męczące to jest trochę, bo czasami nie znając do końca składni wykorzystywanego obiektu, szukam możliwych zastosowań troszkę na ślepo, a tutaj ta metoda jest właściwie bezużyteczna, wymaga każdorazowego otwierania zadeklarowanego obiektu i sprawdzania dostępnych możliwości w jej bebechach.

Załączona ilustracja pokazuje, o czym mówię, dodam jeszcze, że identyczny zestaw podpowiedzi zjawia się po dowolnym obiekcie z dowolnej biblioteki.
Jarek_P - Mirki z #arduino #esp8266 pytałem niedawno o lżejszą platformę do pisania k...

źródło: comment_oR2jkrKo7rWx5I1tPKzmGBACS1IC18fh.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marcin648: oczywiście mam, rebuild nie pomógł. Specjalnie wyżej wrzuciłem swoje rozszerzenia, zwróć uwagę, że mam dwa C++ Intelisense. NIe jestem już w tej chwili pewien, ale ten drugi chyba instalowałem szukając rozwiązania problemu, nic nie dało, ale może coś tu się gryzie?
Ew, czy możemy jakoś porównać konfigurację tego rozszerzenia? To się da jakoś wyeksportować?
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Tego drugiego nie posiadam. Cały config robi się w folderze w projekcie .vscode tekstowo. Może ktoś powie że mało wygodne, ale takie rozwiązanie jest dość intuicyjne.
W nim powinien być plik c_cpp_properties.json, u mnie jest wygenerowany automatycznie.
  • Odpowiedz
W nim powinien być plik ccppproperties.json, u mnie jest wygenerowany automatycznie.

@Marcin648: hmmmm... chyba znalazłem coś interesującego. Na końcu tego pliku jest następujący fragment:
  • Odpowiedz
@Marcin648: przy takiej edycji jest to samo, w nowym projekcie również. Ale znalazłem coś jeszcze innego: wchodząc tak, jak pokazałeś mam dwie możliwości: Edit configurations JSON (tam mam ten sam plik, co w .vscode) oraz Edit configurations UI. I tu jest coś intrygującego:
- po pierwsze w sekcji "określ ścieżkę kompilatora" mam ramkę podbarwioną na czerwono i komunikat "nie wykryto ścieżki kompilatora", jest to ciekawe tym bardziej, że moje projekty
Jarek_P - @Marcin648: przy takiej edycji jest to samo, w nowym projekcie również. Ale...

źródło: comment_tcTco5Bk8ZiHaS22bqkkbsi7r6cXOdUi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz