Wpis z mikrobloga

@bart_212: chodzi mi o pozbywanie błędów. Próbowałem połączyć wyszukiwanie pionowe oraz to pozbywanie się błędów, formuła”oraz”, a także sumowaniem tych formuł ( wyszukiwanie.pionowe+ jeżeli)... przekonałem się, że to nie działa i nie byłem w stanie sobie wyobrazić jak w tym przypadku złożyć właśnie formuły wyszukiwania i jeżeli.blad
  • Odpowiedz
@bart_212: aktualnie robię sobie po kolei cały kurs Szyperskiego na YouTube i tam była właśnie ta tabela, natomiast było samo wyszukiwanie, bez odnajdywano błędów, więc chyba na ten moment jak już mi napisaliście jak powinno być poprawnie, to żadnego yeti nie ma :D natomiast jeśli mi się trafia jakieś zadanka, gdzie będę miał problem...już wiem gdzieszukac pomocy :) jeszcze raz dzięki :D
  • Odpowiedz
@Poorpurple: Moglbys w tym przypadku użyć też SUMA.WARUNKÓW. Wtedy dla produktów których nie masz w 2giej tabeli zamiast wyrzucić błąd excel dałby po prostu wynik równy 0.
Warto też rozważyć użycie jeżeli.nd zamiast jeżeli.błąd - wtedy pozbywasz się errora tylko w przypadku gdy jest on typu N/D. różnica niby niewielka, ale jak będziesz pracować z dużą ilością danych, to możę się okazać, że w drugiej tabeli ktoś ci podzielił przez
  • Odpowiedz