Mój pierwszy wypiek #pizza #napoletana Zawsze robiłem pizze źle, ze zbyt dużą ilością drożdży (20g na 4 placki) a zbyt małą wody. Drożdże zgodnie z przepisami startowałem cukrem, potem szybki węgorz w mikserze i po 15 minutach ciasto stało pod ściereczką i rosło. Tak godzinkę-półtorej, potem kulki 30 minut i wałkowanie. A musiałem wałkować bo nigdy nie chciało się rozciągać.
Ostatnio dostałem kamień do pizzy i trafiłem dzięki poleceniu @nickjaknick na grupę Klub Miłośników Pizzy, gdzie robią głównie Napoletane.
Zrobiłem ciasto zgodnie z wytycznymi kalkulatora, na mące Basia tipo 00 302g, do tego 181ml wody, 1g drożdży, 9g soli i 8g tłuszczu. Najpierw ciasto stało na blacie ponad godzinkę, później w lodówce przez 16h a na koniec 5h na blacie w formie kulek, oczywiście pod przykryciem. Udało mi się to z małymi problemami porozciągać i względnie uformować. Piekłem w piekarniku na 250C przez 5 minut. Zdjęcia w komentarzach.
Czeka mnie jeszcze dużo pracy żeby opanować sztukę robienia dobrego placka, ale ten mimo że brzydki, był przepyszny.
@OXYGEN7: piękna polska domowa pizza :) widzę, że robisz jak ja kiedyś. Fajnie jest jakbyś tą blache miał już nagrzaną w piecu i tylko na papierze przeciągnął placka. Lepiej by się spiekła od spodu.
@OXYGEN7: nie. Wtedy by to nie była napoletana ;) brzegów nie wolno dotykać. W ogóle to w tej margericie jest tylko trochę twardego sera starte i ponad pół kulki mozarelli. No i sos.
@guilty_bartk: dziękuje. Do dopracowania jeszcze daleka droga. Muszę przerobić do końca tą Basie 00 co mam i kupić coś bardziej profesjonalnego. Muszę się jeszcze uzbroić w precyzyjną wagę by lepiej odmierzać ilość drożdży.
Zawsze robiłem pizze źle, ze zbyt dużą ilością drożdży (20g na 4 placki) a zbyt małą wody. Drożdże zgodnie z przepisami startowałem cukrem, potem szybki węgorz w mikserze i po 15 minutach ciasto stało pod ściereczką i rosło. Tak godzinkę-półtorej, potem kulki 30 minut i wałkowanie. A musiałem wałkować bo nigdy nie chciało się rozciągać.
Ostatnio dostałem kamień do pizzy i trafiłem dzięki poleceniu @nickjaknick na grupę Klub Miłośników Pizzy, gdzie robią głównie Napoletane.
Zrobiłem ciasto zgodnie z wytycznymi kalkulatora, na mące Basia tipo 00 302g, do tego 181ml wody, 1g drożdży, 9g soli i 8g tłuszczu. Najpierw ciasto stało na blacie ponad godzinkę, później w lodówce przez 16h a na koniec 5h na blacie w formie kulek, oczywiście pod przykryciem. Udało mi się to z małymi problemami porozciągać i względnie uformować. Piekłem w piekarniku na 250C przez 5 minut. Zdjęcia w komentarzach.
Czeka mnie jeszcze dużo pracy żeby opanować sztukę robienia dobrego placka, ale ten mimo że brzydki, był przepyszny.
#gotowanie #gotujzwykopem
@guilty_bartk: dziękuje. Do dopracowania jeszcze daleka droga. Muszę przerobić do końca tą Basie 00 co mam i kupić coś bardziej profesjonalnego. Muszę się jeszcze uzbroić w precyzyjną wagę by lepiej odmierzać ilość drożdży.