Wpis z mikrobloga

@Noniewiem mi ubezpieczyciele co roku mówią, że taniej już się nie da, a jednak dzisiaj po usłyszeniu ceny u konkurencji zostałem u obecnego ubezpieczyciela bo jednak dało się zejść... 200zł (30%) z ceny. I tak co roku po jednym boomie mam znowu tendencję spadkową (nie, już mi zniżki nie rosną).
PS. Też pracuję w banku, tutaj jest dużo pieniędzy do przepalenia. Wystarczy zarządzać z głową.
@noniewiem: tak średnio bym powiedziała. Chyba dobrze działa na Ciebie propaganda wewnątrz firmy. Nie słyszałam jeszcze żeby jakiś bank mówił jaki to był udany rok, wymyślają tylko nieistniejące problemy żeby móc zwiększać plany i przypadkiem nie dać podwyżek pracownikom. A jeśli chodzi o to, że klientom lepiej nie będzie to komuś pomysł bezgotówkowych państw mógłby się nie udać, a w to chyba nie wierzysz?
@dzoana-m: Widzę już jakieś przytyki z propagandą także dziękuję za dalszą rozmowę. Poczytaj prasę branżową, często są artykuły z wypowiedziami prezesów banków. W szczególności jeżeli chodzi o spółki akcyjne (niekoniecznie banki) można takie news’y znaleźć. Jak ktoś pracuje jak powinien to podwyżka też się pojawi. Obawiam się, że za naszego życia znakomita większość transakcji będzie bezgotówkowa. Kwestia wygody, bezpieczeństwa, kosztów obsługi i zmiany pokoleniowej oraz technologicznej. Blik, płatności mobilne, paypal, paypass,
@noniewiem: nie przytyki, po prostu wskaż okres w dziejach bankowości kiedy banki mówiły to był super rok, plany obniżamy, premie wypłacamy, dziękujemy. Zawsze jest, był albo zaraz będzie jakiś kryzys. Bo jak się okaże, że jest zbyt dobrze to pracownicy zorientują się jak dużo dla danego banku zarabiają i będą chcieli podwyżek.
@noniewiem: owszem i tam też widać, że banki to nie są instytucje charytatywne. Chodzi mi o to, że niezależnie od wyników idzie informacja do pracowników, że trzeba się pozbierać po ostatnich zmianach (lub kryzysie) bo tyle i tyle kosztował albo że Unia wymaga tego i tego od przyszłego roku i trzeba zacisnąć pasa. Dlatego mam wrażenie, że bronisz swojego pracodawcy, bo im w to uwierzyłeś.
@dzoana-m: Pracowałem do tej pory w kilku bankach (też w takich, które przeszły fuzje) i nigdy pracodawca nie przekazywał pracownikom informacji o zaciskaniu pasa. Nie wiem skąd masz takie informacje. Nie nazwałbym tego bronieniem pracodawcy. Są różne czynniki, które wpływają na wynik banku (m.in. wyrok TSUE) i od tego jest sztab mądrych głów, żeby wyliczyli w jaki sposób bank i tak mógł wyjść na swoje. Starczy na dziś ( ͡
Też mnie zrobili w bambuko. Mnie niestety nie zakwalifikuje do tej promki po zmianach bo nie mam u nich karty. Alior nadal i tak prowadzi w peletonie konto JanuszaBiznesu więc zostanę zapewne.
@noniewiem wiem, ale ja wolałbym korzystać z ich karty kredytowej bo jestem przyzwyczajony do kredytowki (cashback, bezpieczniej etc ). Krefytowke też mają fajną właśnie bo 57 dni odroczenie spłaty, 1% zwrotu za transakcje bezgotówkowe i połowa oprocentowania przy połowie spłaty za dany miesiąc. Generalnie znacznie bardziej atrakcyjna niż obecnie jaką mam w banku Millennium. No a teraz jak jest warunek na płatność kartą debetową to muszę się zastanowić co z tym zrobić...
@Grunthor:

Alior nadal i tak prowadzi w peletonie konto JanuszaBiznesu więc zostanę zapewne.

Chyba w peletonie Niższej Kultury Janusza Bankowości prowadzą Ci którzy podjęli tę decyzję o zmianie zasad w trakcie gry( ͠° °)
Ktoś zatrudnił chyba stażystów którzy nie mają pojęcia o wpływie na wizerunek, bo przecież w regulaminie jest furtka.
A tak na poważnie, to bez karty nie dostaniesz ani grosza, a pewnie
@dzoana-m: UOKIK odpada, bo jesteśmy przedsiębiorcami. Rozmawiałam z przyjaciółką prawniczką, która de facto też załapała się na tę promocję i niestety - nic się nie da zrobić, poza zmianą banku.
Przelew do US
Przelew do ZUS
Przelew ekspresowy
Transakcje kartą
Saldo powyżej 10k

@wik: Spełnienie powyższych jeszcze w grudniu dawało 85zl, a obecnie da 50zl. Te warunki były dość proste. Teraz dodatkowo jak ktoś nie lubi karty debetowej i jej nie używa albo w ogóle nie zamówił to nie dostanie ani grosza ¯\_(ツ)_/¯
niedawno otwarta DG, wszystkie formalności w US i CEIDG dopięte tylko po to żeby zacząć od nowa? ()

@dzoana-m:

Jakie formalności?
To nie jest tak, że wystarczy CEIDG zaktualizować nr konta i skarbówka od razu dostanie zawiadomienie?
niedawno otwarta DG, wszystkie formalności w US i CEIDG dopięte tylko po to żeby zacząć od nowa? ()

@dzoana-m:

Jakie formalności?
To nie jest tak, że wystarczy CEIDG zaktualizować nr konta i skarbówka od razu dostanie zawiadomienie?