Wpis z mikrobloga

Po tym gdy Morawiecki zarzucił Putinowi wielokrotne kłamstwo zdziwię się gdy Rosjanie nie wezmą polskiego ambasadora.
Nie wiem czy takie oświadczenie Morawieckiego było potrzebne. Na zasadzie ''kłamie, ale nie powiemy dokładnie gdzie''.
W efekcie Rosjanie zapewne dalej będa rozpowszechniali po świecie wersje, że polskie władze bronią antysemity.
A wezwanie ambasadora ten przekaz wzmocni.
Dziwny krok Moraiweckiego gdy kancelaria prezydenta zapowiedział, że nie bedzie komentowania, bo najlepiej odpowie kampania międzynaordowa jaka jest przygotowywana.
Inna sirawa czy tak jest isotnie z tą kampanią czy to tylko taka gadka na uspokojenie emocji wyborców (coś w stylu mówienia, że sie pozwie dzienikarkę za mówienie o polskim nazizmie, a potem sie okazuje, że nic takiego nie zrobiono i była to ściema dla ludu).

#neuropa #4konserwy #rosyjskiemediaopolsce #rosja
  • 10
@szurszur: W grę mogą tu wchodzić walki frakcji w samej Partii, jak obóz prezydencki odpuścił to Mateusz poczuł zew. A że przy tym państwo polskie wychodzi na lekko niepoważne? Cóż, ja już się przyzwyczaiłem.
W grę mogą tu wchodzić walki frakcji w samej Partii, jak obóz prezydencki odpuścił to Mateusz poczuł zew.

@willard: Duda w kwestiach sporów z Ukrainą też był zawsze dyplomatyczny i unikał eskalacji. A Morawiecki już chlapnął przy okazji afery ipn jeszcze pogarszajac sytuację.
@szurszur: Spieszę przypomnieć że Prezydent poleciał do Australii po zmodernizowane fregaty i już miał przyklepywać deal z kangurami to ówczesny MON (nie pamiętam czy Mariuszek czy jeszcze Antoni) powiedział że żadnych Adelek nie chcemy i w ogóle nie wie o sprawie - poważne państwo, nie? Także koordynacji na linii prezydent-rząd nie ma i nigdy nie było, ale to taka przypadłość ustrojowa III RP, głębsza rzecz niźli tylko walki frakcyjne niestety. Mateusz
@szurszur: Morawiecki wyszczególnił w czym Putin kłamie, czy po prostu rzucił ogólnikowo? Bo tak rosjanie powiezdą że np. w sprawie lipskiego mówią prawdę, a morawiecki powiedział że kłamią[a kłamią pieprząc o ribbentrop-molotov jako tylko pakt nieagresji].
@szurszur: Znowu dadzą dupy, szkoda. BTW Izrael albo USA już zaprotestowały w sprawie słów Putina? W końcu nasi sojusznicy powinni się za nami wstawić( ͡° ͜ʖ ͡°) A nieee czekaj, to ta durna UE coś pieprzy, ta sama którą kaczyński próbuje olać.
Jest całe oświadczenie:
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/616682,premier-morawiecki-putin-prezydent-rosja-oswiadczenie.html
W sprawie zakłamywania odnosi się dość konkretnie -mówi w kontekście sprawców i ofiar. O lipskim nic nie ma[i dobrze nie ma sensu tego drążyć]. Czego mi brakuje w tym oświadczeniu? Lepszej dekonstrukcji kłamstwa jakim jest mówienie o pakcie nieagresji. O tym że podzielono strefy wpływów i zaplanowano aneksje państw -Rumunii, Finlandii i państw bałtyckich. O tym nic nie ma, odnosi się tylko do Polski w swoim oświadczeniu.