Dobry wszystkim, proszę o wyrozumiałość, bo to pierwszy mój wpis na tagu. Miał być pszenny chleb, wyszła jakaś gigabuła ( ͡°ʖ̯͡°) w smaku całkiem OK, ale myślałem ze będzie trochę bardziej zbity. W komentarzu środek.
Chętnie przyjmę słowa krytyki lub dobre rady dla początkującego? ʕ•ᴥ•ʔ #bojowkapiekarska #chleb ale w sumie to #bulka
Wywal od razu z przepisu olej i cukier. Drożdży 1/5. Fermentację wydłuż do minimum 3h, potem formowanie bochenka i znów 2-3h. Sól najlepiej odważyć tak żeby masa soli stanowiła około 2-3 % masy maki. Wrzucaj chleb do piekarnika nagrzanego na 250°C a potem ewentualnie schodź do 200. Koniecznie dużo pary, chyba że pieczesz w naczyniu żaroodpornym. Możesz też pooglądać filmiki o metodzie stretch and fold oraz o składaniu chleba, a
@oskarovski: Przepis, z którego wyszedł mi mój pierwszy chleb: https://www.youtube.com/watch?v=1r6jV-MaQuc&t=2s . I mój komentarz: jeśli wychodzi buła to na 90% wina mąki - piecz z mąki chlebowej, a nie pierwszej lepszej; zawsze przestrzegaj proporcji soli (przy drożdżach jest to hiper ważne); opiecz ten chleb bo jest jasny jak cholera i piecz go na żeliwie/kamieniu ew szkle z dużą ilością pary.
@Idahoo: Właśnie czytając wpisy na tagu widziałem, że niektóre chlebki to dojrzewają nawet kilka dni, a tu 2x 0.5h i siup do pieca. Piekłem w naczyniu żaroodpornym, ale temperatura zarówno nagrzewania naczynia jak i pieczenia była z przepisu (200). Dzięki i na pewno wypróbuję rady ze zmniejszeniem ilości drożdży i ważeniem soli ( ͡°͜ʖ͡°)
@Kapitan-Planeta: dzięki za link, sprawdzę ten przepis jak pochłonę wszystkie pierogi ( ಠ_ಠ) Piekłem jak pisałem wyżej, w szkle bez pary - ale następny zakup to żeliwo i będę wrzucał już do pieca z parą. A co do przypiekania to bałem się, że skórka się tak zjara, że go nie pokroję, ale po wystudzeniu wyszła po prostu chrupiąca, więc następnym razem trochę dłużej go przeciągnę (ʘ‿
@oskarovski: nie bój się przypiekać, chleb powinien być ciemnobrązowy - wtedy skórka jest mocno skarmelizowana i najsmaczniejsza (Foto mojego chleba z przed tygodnia). Jeśli robisz w naczyniu żaroodpornym nie potrzebujesz pary. Jeśli ciasto jest wystarczająco mokre (a ciasto na chleb powinno być bardzo mokre - im bardziej tym lepiej) to samo paruje. Podczas wkładania do naczynia możesz spryskać chleb wodą, co wzmocni efekt. Nagrzewaj naczynie na maxa - 200 stopni to
@Kapitan-Planeta: Piękny (。◕‿‿◕。) ja właśnie miałem obawy co do nagrzewania, czy jak to będzie (niby żaroodporne) ale jednak szkło, to nie pierdyknie sobie radośnie po pół h w piecu na 250st. Tamtego ciasta przed pieczeniem nie fotografowałem, ale jakoś specjalnie mokre nie było - wyglądem i konsystencją przypominało ciasto na pizzę
@oskarovski: Nie mam doświadczenia ze szkłem, więc nie wypowiem się. Co do ciasta : jeśli klei się do wszystkiego, a ty przeklinasz to jest odpowiednia konsystencja ( ͡°͜ʖ͡°). Nie mam dużego doświadczenia (z 20-30 chlebów) i dopiero zaczynam rozumieć dynamikę ciasta - moje pierwsze razy bez maszyny to był koszmar. Polecam nóż cukierniczy albo szpachelkę z kastoramy - koszt niewielki, a koszmar z ciastem jakby
@Kapitan-Planeta: o nie, to ten był zatem zdecydowanie za suchy... 20-30 chlebów to i tak 20-30x większe doświadczenie ode mnie, więc dzięki raz jeszcze za rady i mam nadzieję, że kolejne bochenki będą już większym nakładem pracy i wk*****nia smakować i wyglądać lepiej ( ͡°͜ʖ͡°)
Cześć. Zrobiłem z tego samego przepisu co i Ty. Dałem więcej wody trochę, około 70% w stosunku do mąki. Cukier wywaliłem. Następnym razem będę próbował zastosować się do Waszych propozycji. Ten wyszedł ładny i smaczny. Może na zakwasie coś.
Chętnie przyjmę słowa krytyki lub dobre rady dla początkującego? ʕ•ᴥ•ʔ #bojowkapiekarska #chleb ale w sumie to #bulka
W sumie to miąższ wygląda nieźle
Ogólnie to nie jestem nowy into piekarnik, bo robię torty i inne słodycze, ale chleb to nie moja bajka, a zawsze chciałem spróbować (。◕‿‿◕。)