Wpis z mikrobloga

#apple #retrocomputing #naprawakomputera
Czołem Mirki i Mirabelki, które siedzą w retro sprzętach i / lub naprawach! Dziś przyszedł sądny dzień - zabrałem się za naprawę jednego z moich iMaców G3. Tak, tak, sprzęt wiekowy i na cholerę mi taki złom... ale dlaczego by go nie naprawić? Może się uda? Do rzeczy - iMac cierpiał na problemy z obrazem. Obraz był zawężony, wyblakły i po dłuższym czasie działania migotał aż do całkowitego zgaśnięcia. Przeszukując zagraniczne fora na celownik obrałem płytkę PAV odpowiadającą za częściowe zasilanie MB oraz część analogową dla kineskopu. Rozwiązaniem miała być wymiana wszystkich elektrolitów na tej płytce. Zabrałem się więc do rozmontowywania komputera i wybebeszenia z niego płyty PAV. W załączeniu zdjęcie wybebeszonej już płyty z wylutowanymi kondensatorami. Część dalsza w komentarzach.
ZippyTobi - #apple #retrocomputing #naprawakomputera
Czołem Mirki i Mirabelki, które...

źródło: comment_pOgfS4ZLfDiJuqwL2wKjNHCCnM5XUa9G.jpg

Pobierz
  • 8
Po wylutowaniu kondensatorów zabrałem się za ich mierzenie i sprawdzanie różnic od fabrycznych wartości. Wszystkie wyniki pomiarów w tabelce w załączeniu. Jak widać - jest ostra sieczka! Zamówione już zostały wszystkie elektrolity (Nichicony) i jak przyjdą zabieram się za lutowanie wszystkiego do kupy. Trzymajcie kciuki, żeby maczek powrócił do swojej dawnej świetności :)
ZippyTobi - Po wylutowaniu kondensatorów zabrałem się za ich mierzenie i sprawdzanie ...

źródło: comment_Ms77UCqPlXpLb27tvgvxbssi1zJDKzOs.jpg

Pobierz
@c10h14n2: Każdy jeden elektrolit na tej płytce. Nie chcę później znów iMaca otwierać bo to proszenie się o kłopoty. Te komputery mają taką wadę, że ramka wewnętrzna (nr kat. 922-3888) po tylu latach jest tak krucha, że byle dotknięcie roznosi ją na drobne kawałki. Przy okazji poszukuję właśnie takiej ramki :)