Wpis z mikrobloga

Ma ktoś przykład yamla pod'a do kubernetesa który zwróci status phase failed? Próbuje go wywrócić i albo mi zwraca status Succeeded 0/1 albo Pending 0/1, a mi zależy na failed 0/1. Z dokumentacji wynika takie coś

All Containers in the Pod have terminated, and at least one Container has terminated in failure. That is, the Container either > exited with non-zero status or was terminated by the system

#devops #kubernetes #docker #aws #cloud
  • 7
  • Odpowiedz
@Drail: na tym, żeby status pod phase miał wynik failed. czyli, że jak wpiszesz kubectl get pod X to zwraca Ci nazwę poda z wynikiem 0/1 failed.
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail: pracowałeś z kubernetesem? łatwiej wtedy wyjaśnić. w skrócie pod to „najmniejsza” jednostka występująca w klastrze, która można zarządzać. może się w niej znajdować jeden bądź kilka kontenerów. w zależności od tego jak zachowują się kontenery w podzie tworzony jest pod phaese, który odpowiada za trzymanie aktualnego statusu. to co ja chce osiągnąć, to utworzyć takiego poda, którego status żywotności będzie failem. potrzebuje to do testów monitoringu.
Gennwat - @Drail: pracowałeś z kubernetesem? łatwiej wtedy wyjaśnić. w skrócie pod to...

źródło: comment_heT2WbOY47IVZQJGWU64xB6GLYBhITTx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
pracowałeś z kubernetesem?

@Gennwat: No tak na codzień :)
Ustaw healthchecka który da 'non zero output' wtedy po uruchomieniu zaraz powinien spaść z rowerka. Na czym opierasz monitoring?
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail: właśnie tutaj sytuacja wyglada w taki sposób. korzystam z czegoś takiego jak „kube-state-metrics” i wykorzystuje do tego prometheusa i grafane. Kube state pobiera informacje o stanach klastra/podow, przekazuje do prometheusa do grafany i na tej podstawie tworzona są wykresy. Problem jest taki, ze nawet jeżeli pod ma 0/1 (czyli nie działa z jakiejś przyczyny) i błąd jest wywołany np zle napisanym yamlem albo błędem z kontenerem to często jest status
  • Odpowiedz
@Gennwat: Ja to ogrywam takim stackiem Prometheus-operator w którym konfiguruje prometheusa, grafane i akertmanagera. Do tego promtail i loki. Loki oczywiście dopięty w grafanie. Jak się zaczyna coś dziać to wiadomość na slacku przychodzi od alertmanagera. Nie mam problemów z statusami podów konfigurując w ten sposób.
  • Odpowiedz