Wpis z mikrobloga

@wiemco: tl;dr Chciałbym wyjechać za granicę, ale obawiam się że wrócę z niczym

Tak jak wyżej, od dawna myślę czy nie wyjechać z Polszy na kilkanaście dobrych lat , bo mam dość że nie mogę znaleźć uczciwej pracy , a nie zapowiada się żeby to się zmieniło ( PiS <3) . Na dodatek mam denerwującą rodzinę , z którą chętnie bym ograniczył kontakt do minimum. Niestety mam obawy, że to może nie wypalić. Zdaje sobie sprawę,że na początku trzeba wkładu finansowego trochę włożyć na wynajęcie mieszkania/ pokoju itp. Ale chciałbym wiedzieć jak to wyglądało u was. Mam na myśli koszty wynajęcia mieszkania, ceny żywności i oczywiście zarobki, czy jest lepiej znaleźć godną pracę? Pytam mireczków i mirabelki z #emigracja . Myślałem o Niemczech i Ameryce Północnej. Może ktoś ma jakieś cenne rady? #zagranico #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
@wiemco: jak pojechalem do Anglii z wysp kanaryjskich, to wszystkie oszczednosci ulokowalem w papierosach, duzo ich nie bylo bo moze z 20 kartonow, lecialo nas kilka osob i ledwo mielismy kase na pociag zeby dostac sie z lotniska do chaty matki znajomego. Serio, pierwsze dni po przyjezdzie sprzedawalismy te szlugi po barach i przez gumtree, itd. nawet z 2 kartony nam #!$%@? rodacy ukradli. Jak po 2 dniach znalezlismy pokoje, o
  • Odpowiedz
@derincon: Kurczę, koleś pyta o uczciwą i godną pracę za granicą, gdzie jechać i gdzie się zahaczyć, a ty mu piszesz o szmuglowaniu fajek i spaniu w namiocie na klifie. No serio. On nie szuka przygody życia tylko miejsca do zapuszczenia kotwicy, a na razie twoja opowiastka brzmi jak historia kolejnego backtravela, a nie gościa, który np. w Londynie zahaczył się na te kilkanaście lat i może napisać otwarcie, że ma
  • Odpowiedz
@wiemco: Pytanie, co umiesz lub jakiej pracy szukasz, ile też masz lat i czy masz jakiekolwiek doświadczenie - po tym najlepiej wskazać odpowiednią destynację. Bardzo popularne są właśnie Niemcy i Holandia. Nawet są polskie firmy, które wysyłają za granicę do swoich filii. I nie, nie są to obozy pracy, jak można tu czasem wyczytać.
  • Odpowiedz
@czar_Pekla: no mialem uczciwa i godziwa prace, nie szmuglowalem szlugow, tylko bylo legalnie wzsystko. Napisalem, to zeby mu pokazac, ze wcale nie trzeba miec nie wiadomo jakich oszczednosci zeby wyjechac. Tylko tyle. Zeby przestal szukac wymowek a po prostu wyjechal jak mu zle tu gdzie jest.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@czar_Pekla: moja pasja i wykształcenie to elektronika i elektryka. Właśnie myślałem o tych Niemcach, zarabia się niby stosunkowo wystarczająco żeby coś odłożyć na przyszłość , ale nie znam nikogo kto mógłby opowiedzieć więcej .
  • Odpowiedz