Wpis z mikrobloga

Poza tym czemu biała rasa zawsze istnieje, kiedy trzeba kogoś #!$%@?ć za rasizm

@HarvestinSeason: Ponieważ rasa istnieje jako arbitralne pojęcie społeczne i niektóre spierdoksy identyfikujące się z np. białą rasą, twierdzą, że z jakiejś dupy są wyższą "rasą" niż sąsiedzi o ciemniejszej karnacji. Wprowadzają wtedy państwowy terror, inne "rasy" traktują jak zwierzęta i albo zaganiają ich do obozów (wersja hard, Niemcy lub kolonialna Europa) lub wprowadzają segregację rasową, gdzie człowiek o ciemnej skórze musi ustąpić miejsca w autobusie temu o białej skórze (wersja medium, USA).

że cywilizacje ludów północnej Europy były tysiąclecia rozwoju przed jakimiś obsranymi aborygenami latającymi nago po pustyni i #!$%@?ącymi jaszczurki, neolitycznymi prymitywami z Ameryki Północnej czy Kongijskimi
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: Biorąc pod uwagę, że nagrody Nobla rozdają od 1895, a emancypacja czarnych w USA zaczęła się od 1964, a dopiero od 1975 wszystkie kraje Afryki są niepodległe (gdzie w sumie przez ich kraje przetoczyły się wojny domowe i inne konsekwencje europejskiego kolonializmu), no to mieli dość mało czasu by zyskać nagrodę fundowaną przez towarzystwa naukowe złożone głównie z białych ludzi, nie sądzisz?

Gdzie sama nagroda bazuje na opinii. Co
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny Okej, więc nagroda Nobla jest zmanipulowana xD

W takim razie już ile wynalazków opatentowali od pełnej emancypacji czarnych w USA?

Wyjedź, pozwiedzaj Afrykę, zobaczysz czarnych w naturalnym środowisku. Tam gdzie nie było białych zdarzają się miejsca gdzie domy robią z gowien krowich. Taka technologia xD Ja do czarnych nic nie mam, nawet znajomego mam w pracy, ale prawda jest taka że tylko biała cywilizacja najwięcej wniosła do wspolczesne świata. Zobacz
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: 1964 to początek emancypacji czarnych w USA, nadal nie jest im tam za dobrze - są profilowani przez policje, żyją w gettach (ponieważ sama ustawa nie zniweluje rasizmu i segregacji rasowej), średnio mają gorszy dostęp do edukacji niż biali. Ciężko dostać nobla, gdy np. umierasz z niedożywienia lub nie skończyłeś szkoły średniej.

Jak liczymy nagrody nobla z ekonomii (i wyłączamy literaturę i pokojowe nagrody nobla), to czarni mają tyle
  • Odpowiedz