Wpis z mikrobloga

Wybieram się w ten weekend do Poznania, bo nigdy nie odwiedzałem miasta jedynego zwycięskiego powstania ( ͡° ͜ʖ ͡°). Powiedzcie proszę co warto zobaczyć (tak, czytałem faq ale to tylko sucha wyliczanka bez opisów) i gdzie warto zjeść? (restauracja + dobry streetfood) Chętnie odwiedziłbym jakieś muzeum i może coś w stylu centrum nauki Kopernik jeśli istnieje. Na wycieczkę wybieram się z moją +1, więc urokliwe miejsca na spacer wysoce wskazane.

#poznan
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@amcitizen: teraz to mamy jarmark na placu wolności i rynku ale wieczorami jest tam bardzo dużo ludzi.
Zjadłbym burgera z fatboba, ramen z yetztu i rogala (może muzeum rogala) ;)
Poszedł może do ICHOT (nie byłem :() i Palmiarnii + zakupki w Starym Browarze :P
Most Jordana wieczorem teraz fajnie jest oświetlony
  • Odpowiedz
@amcitizen: Co prawda nie ma w Poznaniu jakiegoś super muzeum, w którym można by spędzić pół dnia zbierając szczękę z podłogi, ale jest kilka mniejszych, a też ciekawych. Ja polecam Bramę Poznania. To taka interaktywna opowieść i wystawa o historii Poznania. Mieści się ona w bardzo urokliwej, malutkiej dzielnicy, która to się zowie Śródka. Można tam dobrze zjeść prawie na każdym kroku. Bezpośrednio z Bramy Poznania, czy też mostem św.
  • Odpowiedz
@amcitizen Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy. :) Co roku w kościele przy placu Bernardyńskim powstaje największą w Polsce szopka bożonarodzeniowa. Wstyd się przyznac - nie byłem jeszcze nigdy, więc nie wiem czy warto iść ją zobaczyć. :) Ah no i mimo wszystko polecam zajrzeć do Starego Browaru. To w zasadzie galeria handlowa, ale robi wrażenie :)
  • Odpowiedz
@amcitizen: Miło słyszeć, choć to prawda, w kiepskiej pogodzie Poznań nie wypada zbyt dobrze, bo uwypukla to wszystkie bolączki, czyli niezbyt jeszcze uporządkowaną przestrzeń publiczną i sporo budynków w nie najlepszej kondycji (choć to się zmienia i to całkiem mocno). Komunikacja faktycznie jest u nas całkiem okej, o ile mowa o tramwajach. Autobusów nie polecam.
Co do kierowców to ciekawe spostrzeżenie, większość przyjezdnych ma takie opinie, więc pewnie coś w
  • Odpowiedz