Wpis z mikrobloga

Pytanie do posiadaczy ryzena. Też macie takie duże napięcia i temperatury działając w pulpicie? Mi ta temperatura skacze 55-65 stopni. Chłodzenie dark rock pro 4. Procesor ryzen 3700x. Vcore dobija na auto do 1.46
#amd #ryzen #komputery #pcmasterrace
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@majk3l: tak, mam to samo chłodzenie i Rysiek potrafi je zeszmacic

Głównie chodzi tu o zarządzanie napięciem, w idle daje 1,5v żeby w razie potrzeby mieć duża moc od razu, a potem względem temperatury (i obciążenia) zjeżdża niżej
  • Odpowiedz
@majk3l: @SanFable: Pierwszy raz z ryzenem byłem trochę w szoku. Pierwsze co zrobiłem to zaktualizowałem bios. Jakieś rady jeżeli chodzi o ustawienia? Zmienialiście coś? Czy włożyliście i działa tak jak działa? Widziałem że jakieś plany zasilania amd można ustawiać gdzieś.
  • Odpowiedz
  • 0
@Piterko: odblokowalem wszystko(limity pradowe itd) , pbo max i tyle, nic nie rudzalem z napięciem itd ponieważ wtedy wydajność jest gorsza
  • Odpowiedz
@SanFable: Jakbyś popatrzył w link który załączyłem 1.3V to najgorszy możliwy scenariusz. Raczej będzie coś koło 1.25V.
Popatrz też jaki OP ma problem - wysokie tempy i napięcie w idle przez używanie auto voltage. Każde zbicie napięć w mu pomoże. A 1.45V nie jest zdrowe. Dodaj do tego load line calibration pod obciążeniem.
O ile mi wiadomo nowe biosy powinny nie ustawiać aż tyle nawet na auto ale od zawsze
  • Odpowiedz
  • 0
@keton22: napięcie napięciem, kwestia też natężenia, a biosy zmieniają stabilność określonego taktowania na określonym napięciu i tyle z tych tabelek, mialem 4,2ghz i jakieś 1,2x v i temp śmieszne, z pbo mam temperatury dobre pod obciążeniem i taktowanie wyższe
  • Odpowiedz
@Piterko: Czy chłodzenie chodzi też na maksa przy tych 55 stopniach? Czy nie widać w ogóle spadków poniżej 1V?

Jeśli tego nie zrobiłeś zaopatrz się w najnowszy sterownik chipsetu
Jak w BIOSie masz opcje napięcia auto oraz normal to lepiej ustawić na normal.

Jako ostateczne rozwiązanie:
Zamiast Ryzen balanced plan ustaw zwyczajny zbalansowany plan w planach zasilania, wybierz zaawansowane w edycji i wybierz "zarządzanie energią procesora" i ustaw 85% minimalne
  • Odpowiedz
@Amasugiru: Nie no chłodzenie chodzi normalnie. Podobnie jak przy i7 którą wcześniej miałem. Obecnie mam podczas zabawy w systemie i przeglądaniu neta 800 rpm na chłodzeniu. Jak nic nie robię typowo to spada to napięcie poniżej 1v i temp. wskakuje na 30 stopni jeżeli chodzi o taki typowy idle. Podczas grania w cs'a i lola temperatury ok. 50 stopni się utrzymują.
  • Odpowiedz
@Piterko: No to gdzie problem się pojawia? Kiedy między folderami przeskakujesz czy coś?

Ryzeny 3. gen. są tak zaprogramowane by zawsze były gotowe na bardzo lekkie zadania, stąd nagłe skoki taktowania (i napięcia). Nie ma prawa być żadnych niechcianych konsekwencji (typu degradacja procesora)
  • Odpowiedz
@Amasugiru: Chodziło mi głównie o przeglądanie neta, ale z tego co wywnioskowałem w komentarzach tak to wygląda. Nie sprawdzałem czy podczas samego lata między folderami coś się dzieje, ale w sumie sprawdzę.
  • Odpowiedz
@Amasugiru: @SanFable: @majk3l: Wszystko zdaje się być okej, ale jeszcze jendo pytanie mam. Obserwowałem te skoki napięć i temperatury. Też u was jest tak że że nawet jak nic nie robicie w takiej typowej bezczynności to co kilka sekund mniej więcej w stałym okresie jest taki skoks temperatury nagły i spadek?
  • Odpowiedz