Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zakupem ekspresu do kawy do 2500 zł. Z góry uprzedzam, że nie dołożę np. 1500 i nie kupię lepszego, bo taki mam budżet.
Wiem, że Saeco zostało przejęte przez Philipsa i w związku z tym mam pytanie, czy te dwa ekspresy to jest jedno i to samo?
A jeżeli nie, to czym się one różnią?

https://mediamarkt.pl/agd-male/ekspres-cisnieniowy-saeco-picobaristo-stainless-steel-sm5473-10
https://mediamarkt.pl/agd-male/ekspres-cisnieniowy-philips-5000-series-lattego-white-ep5331-10

Z góry dzięki za pomoc.

A może jest coś lepszego dostępnego w tej kwocie?

#kawa #pytanie
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie znam obecnych modeli, więc nic nie poradzę do tej kwoty. Od 14 lat mam 740. A od pół roku 960. A 740 poszedł do biura gdzie jest intensywnie użytkowany. Sprawdziłem tego 756. Wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
Super sprawą jest ten wężyk wkładany w podstawkę. Bo łatwo się płucze express. Ja tak mam w 960.
  • Odpowiedz
@melekhov: saeco to w zasadzie to smo co philips, tylko philips ma zazwyczaj mniej funkcji (kaw) i w sumie można powiedzieć, że jest mniej premium, była już niżej debata czy nivona, czy melitta, wszystko jedno w sumie, melitta robi więcej kaw, jest na dzień dzisiejszy tańsza i w euro ma lepszą gwarę (w konesso na nivone dają 3 lata, ale chyba dalej limit kaw obowiązuje, w ogóle ciężko cokolwiek z
  • Odpowiedz
@melekhov: tak, stal ogólnie jest lepsza, bardziej wytrzymalsza, ceramika jest cichsza (sporo producentów w droższych ekspresach wygłusza młynek, więc ceramik nie ma żadnych zalet, chociaż w przypadku melitty dopiero od modelu ci touch, i tak mielenie trwa kilka sekund, więc nawet nie zawracałbym sobie głowy czy młynek jest cichy, czy nie)
  • Odpowiedz
@jempierozki: Tak się zastanawiam, kawoszem nie jestem, nazwę Melitta pierwszy raz usłyszałem dopiero dzisiaj. W elektromarketach po oczach biją Delonghi, czy właśnie Saeco/Philips, może Krups.
Jakie ta Melitta ma zalety w porównaniu do tych dwóch wymienionych przeze mnie i na odwrót?
  • Odpowiedz
@melekhov: 2 lata gwary i 15k kaw (nawet więcej od nivon), brak pojeminków na mleko, stalowe młynki, dużo przepisów, sporo rzeczy dzieli z nivoną, także jakościowo to wysoka półka
w polsce jakoś od niedawna mają oficjalną dystrybucję, w niemczech są dosyć popularne
  • Odpowiedz
@jempierozki: o właśnie, odnośnie wężyka. Jedni mówią, że lepszy wężyk, a inni, że zintegrowany pojemnik na mleko bez wężyka, ponieważ wężyk się może zapachać, trudno się go czyści, a częste wyjmowanie do mycia powoduje luzy. Jak to jest?
  • Odpowiedz
@melekhov: są automatyczne programy do czyszczenia wodą i parą, więc to nie jest problem (nawet po zrobieniu mlecznej kawy pyta ciebie czy chcesz przeczyścić), co tydzień rozbieram i płukam, luzów nie mam, ale trzeba dobrze dopasować, żeby dobrze spieniało
  • Odpowiedz
@melekhov: 90% osób powie ci, że z wężykiem (przykładem też niech będzie to, że w kwocie powyżej 3500 zł saeco stosuje wężyki a nie pojemniki w swoich ekspresach), no i też nie zapominaj, że z mleka z pojemnika przygotujesz tylko spienione mleko (w delonghi chyba tylko też), a z rurki możesz jeszcze mieć podgrzane (temperatura akurat takiego mleka jest dyskusyjna, bo jest to z myślą o kawie, czyli ~65 stopni)
  • Odpowiedz