Wpis z mikrobloga

#druk3d #drukarki3d #automatyka #inzynieria #diy

Kłaniam,

Nie mam większej styczności z drukiem 3d poza zleceniami, które sam wystawiam. Myślałem kiedyś nad zakupem czegoś hobbystycznego, do drukowania jakichś pierdół z 3dcontent i tym podobnych. Zauważyłem, że pomiędzy obszarami wydruku 200cm^3 a 500cm^3 jest parę tysięcy różnicy. Pytanie zatem czy jest sens bawić się w coś takiego: kupuję małą drukareczkę z gotowym sterowaniem itd po czym buduję stelaż obsługujący o wiele większą przestrzeń, modyfikuję sterowanie pod większy obszar i... czy to w ogóle będzie jakoś śmigać?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@machalsky: Kup małą drukarkę. Pobaw się tym jak uznasz że potrzebujesz większego rozmiaru to myśl dalej.

elektronika z taniej drukarki raczej będzie słaba i nie będzie sensu wsadzać jej do jakiejś dużej konstrukcji
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@machalsky: @carving85 dobrze mówi kup na początek coś małego
Ja to czekam na Prusę Mini, w styczniu już będzie normalnie dostępna, a że to Prusa to masz jakość zagwarantowaną, składasz razem 3 części i jedziesz
~1700zł z czujnikiem filamentu, stół 17x17cm bofajże
  • Odpowiedz
@technic: Zazwyczaj będzie to coś 8 bitowego bez wymiennych stepów i gdzie tu potem sens wsadzać coś takiego do czegoś większego gdzie lepsze płytki są praktycznie w takiej samej cenie.
  • Odpowiedz
@carving85: Jak coś działa to nie ma sensu tego zmieniać. Nie ma nic strasznego w 8bitach albo w stepstickach. 32mikrokroki wystarczą w zupełności. Drukarka będzie trochę głośniejsza... i tyle.
  • Odpowiedz
@technic: Też wystarczy trochę więcej funkcji do marlina dorzucić i zaczyna miejsca brakować.
Arduino z schildem też kiedyś działało a teraz już się tego nie używa.
Przy tak niskich cenach 32 bitowych to wsadzanie 8 jest naprawdę słabe.
  • Odpowiedz
@machalsky: opłaca się kupić mniejszą drukarkę żeby na taniej wersji nauczyć się ogólnych zasad konstrukcji i sposobu działania. Jak już przeprogramujesz merlina, rozkręcisz ją 20 razy, popsujesz, naprawisz, popsujesz, naprawisz to zacznij budować własną, dużą drukarkę.
  • Odpowiedz