Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie/problem z pogranicza medycyny i prawa pracy.
Jak wygląda proces uzyskania orzeczenia lekarskiego od lekarza, który orzekłby o tym, że pracodawca powinien mnie skierować do innego zajęcia w którym nie byłbym narażony na duże stężenie pyłów?
Jeszcze cieszę się dobrym zdrowiem, ALE jak na przykład zachoruję np. pylicę płucną no to chyba będzie już za późno...
Czy da się takie orzeczenie lekarskie uzyskać będąc jeszcze zdrowym?
Przepracowałem w dużym stężeniu pyłu kilka lat, podczas gdy inni pracownicy u mnie w firmie na ten pył nie są prawie w ogóle narażeni.

#prawopracy #medycyna #pulmonologia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie
  • 3
  • Odpowiedz
Jest dokładnie tak jak @Tikyo napisał. Nie ma czegoś takiego jak zdolność tylko do określonych zadań, czy może się rozchorować, więc lekarz poprosi pracodawcę, żeby Ci ja zmienić. Jak się boisz o zdrowie (A słusznie, bo jak już zachowujesz, to co najwyżej możesz ich posadzić o spowodowanie choroby zawodowej), to zmień k#rwa pracę, na to nie musisz mieć żadnego kwiatka, tylko jaja. Pracodawca powinien zgodnie z prawem pracy stosować maksymalne środki
  • Odpowiedz