Wpis z mikrobloga

tl;dr Naprawiam swoje samochody sam, raz nie miałem czasu wiec zostawiłem u mechanika i żałuje. #wpolscejakwlesie

Sierpień, piątkowe popołudnie. Wymiana rozrządu w Citroenie (diesel HDi). Zakładałem, że po wszystkim pakuje rodzinę w samochód i jedziemy nocą na mazury. Niestety papinacz paska osprzętu odmówił współpracy i w ostatnich minutach otwarcia sklepu zamówiłem nowy. Sobota po 10:00 napinacz w sklepie do odbioru. Odebrałem napinacz, poskładałem wszystko, sprawdziłem 3 razy i w drogę. Urlop udany. Zrobione ponad 2600km zwierzając mazury i morze.

Po powrocie z urlopu zostawiłem samochód u mechanikana wymianę sprzęgła i dwu-masy , bo wcześniej nie miał wolnych terminów.
Troche mnie zdziwił fakt, że protokołu zdawczo-odbiorczego nie wystawili, ale OK. Może nic nie spierdzielą..

Zawsze wszystko robię przy samochodzie SAM, ale w tym wypadku zarekomendowano mi mechanika z szyldem #profiauto A kasę trzeba było zarobić po dobrym urlopie, więc branie wolnego na robotę przy samochodzie mi się nie widziało.
Tydzień temu znalazłem chwilę i sprawdziłem dlaczego samochód zachowuje się inaczej/gorzej.

Objawy:
Przy hamowaniu z prędkości +160km/h całe zawieszenie i układ kierownicy wpadał w wibracje.
Ciężko wchodzący wsteczny na zimnym silniku
Brak asystenta pasa ruchu
i to co mnie #!$%@?ło najbardziej, osłona silnika przykręcona na blachowkręty. Wszystkie spinki i oryginalne wkręty były na miejscu przed wstawieniem samochodu na warsztat.

Telefon z rękę i #!$%@? od góry do dołu. Właściciel się zapiera, ale daje mu kilka minut na zastanowienie się i przypomnienie sobie sprawy.
Po kilku minutach wraca z telefonem jak pies z przykurczonym ogonem i proponuje polubowne rozwiązanie sprawy.
Zamówili spinki montażowe i zaproponowali termin naprawy na przyszły tydzień.

Ja w międzyczasie wpiąłem kostkę od czujników asystenta pasa ruchu, odpowietrzyłem wyprzęgnik sprzęgła i dolałem brakujący olej w skrzyni biegów. Przednie zawieszenie rozkręciłem przy wymianie siłowników ( hydractive 3+) i poskręcałem prawidłowo (wcześniej skręcono tuleje bez ustawienia w pozycji naturalnej)
Teraz przy hamowaniu z 180 nie ma drgawek, a jeszcze geometrii nie zrobiłem, na piątek jestem umówony.
Skrzynia i sprzęgło pracuje prawidłowo

Wczoraj wstawiłem rano samochód na warsztat w celu poprawienia druciarki, popołudniem odebrałem.
Dostałem od #profiauto odmrażacz do szyb i płyn do spryskiwaczy zimowy oraz dodatkowy komplet SPINEK do osłony silnika. Jak to Pan mechanik stwierdził "Przydadzą się, bo odpadną Panu, tak jak tamte"
Przepraszam nie usłyszałem, ale sprawę chyba uznaje za zamkniętą. Przy okazji sprawdzę jak zabezpieczyli dziury, które zrobiono tymi blachowkrętami

Możecie zarzucić mi, że jestem pedantyczny w tak głupich sprawach jak "mocowanie osłony silnika", ale kur... tam były oryginalne spinki gdy wstawiłem pierwszy raz ten samochód.

#mechanikasamochodowa #samochody #motoryzacja #zalesie
  • 11
  • Odpowiedz
Możecie zarzucić mi, że jestem pedantyczny w tak głupich sprawach jak "mocowanie osłony silnika", ale kur... tam były oryginalne spinki gdy wstawiłem pierwszy raz ten samochód.

@Crea: Nie, nie jesteś. Masakra jakaś, aż strach własne auto kupować.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Crea: znajomej w audi a3, niby stary gruchot ale jednak, z silnikiem 1.6, mechanik odmę posklejał taśma i tyle. Na moje pytanie dlaczego tak zrobił, to odpowiedź była jak u Ciebie - nowa i tak pęknie jak w każdym 1.6 no ale żeby pomyśleć jaka jest przyczyna to już ciężko.
  • Odpowiedz
Przy okazji sprawdzę jak zabezpieczyli dziury, które zrobiono tymi blachowkrętami

@Crea: Jak będziesz miał ogromne szczęście to może posmarowali spinki smarem przed włożeniem. Serio masz nadzieje że ktoś to zabezpieczał?
  • Odpowiedz
@Crea: nie chce mi sie czytac bo dlugie, ale juz po pierwszym zdaniu wiem ze prawda xD sam jestem troche mechaniorem wiec nigdzie nie jezdze, przez 10 lat bylem u kogos 2 razy i 2 razy mnie #!$%@? wyruchali, zjeby ehh

Dobra, przeczytalem. Norma u wiemszosci naszych majstrow partaczy. #!$%@? kamieniami
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Crea: ja już dawno zrezygnowałem z usług mechaników, jak tak liczę to opłaca się brać nawet wolne, bo zaoszczędzić mogę więcej. Został tylko gaziarz, bo jemu akurat ufam. Ostatnio olej w ASB ( i to cały!) wymieniłem, a jak dzwoniłem z ciekawości to: łoooo panie, 700 zł (+olej) dynamiczna wymiana, kosmiczna technologia #!$%@?, chooje muje, a roboty na 2h i ręce czyste.
  • Odpowiedz
@Crea: To są zwyrodnialcy. W aucie wszystkie elementy wnętrza elegancko zdejmują się bez użycia siły, ale gaziarz i tak był w stanie połamać dwa zatrzaski.
  • Odpowiedz