Wpis z mikrobloga

• 2
Myślę nad #linux dla mojego lapka. Będzie dual boot z win 10. Mam uefi. Lepszy będzie mint czy Ubuntu czy może jakaś inna dystrybucja? A i czy zainstaluje normalnie go unetbootinem bez USB nie mając bios?
  • 17
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@straznik_internetuf gry i wszystko co musi działać na windzie będę tam miał. Reszta to będzie Linux choćby dla zabawy bo czemu nie. Boje się tylko że Ubuntu będzie przymulal w porównaniu do konta

@xNuclear mam już win 10 czytać nie umiesz?
  • Odpowiedz
@Gymski używałem minta od paru lat i polecam, ale dużej różnicy nie odczujesz, od niedawna jestem na ubuntu i też jest ok.

Jeśli unetbootin poprawnie zrobi gpt na usb to pójdzie, na bardzo starym kompie nie odczytywało mi raz etykiety usb tylko wyświetlało coś w stylu int13, 0h ale bootował ok. Na moim laptopie już normalnie.

To co mogę doradzić to zrób resize partycji Windowsowej spod Windowsa albo z livecd zanim zaczniesz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gymski: normalnie to instaluje się system z CD/DVD albo pendrive ;-) Mint czy Ubuntu jeden piernik, aczkolwiek Miętówka ma ładne XFCE/Cinnamon do GNOME3 nie mam zdrowia...
  • Odpowiedz
@Gymski: Co kraj do obyczaj. @hiperchimera na przykład nie lubi GNOME, ja wolę GNOME od czegokolwiek innego.

Długo szukałem distro dla siebie, bo np. Ubuntu mi nie leży.

Zawodowo ogarniam CentOS, Kali/ParrotOS, ale w domu to Manjaro albo Debian (GNOME ofc.) zależy od kompa.

Wybierz coś z Ubuntu/Manjaro/Mint, spróbuj różne KDE i sam zdecyduj. Najlepiej wejdź na distrotest.net i potestuj to będziesz miał +/- rozeznanie co Ci odpowiada a co nie.
  • Odpowiedz
@Gymski: Tak jak @BzykN7: napisał co kraj to obyczaj. Zainstaluj coś popularnego na debianie. Polecam też doinstalować sobie KDE czy GNOME lub XFCE i zobaczyć co bardziej pasuje. Distro tak za bardzo nie robi. Ważne są twoje preferencje.
  • Odpowiedz
  • 0
@BzykN7: może mój gust wynika z tego że na moich 3 laptopach (w czasie) inne pełnoprawne środkowisko jak XFCE za często zjadało mi zasoby baterii ;) a mając Slackware do wyboru było ciężkie KDE i XFCE więc może przyzwyczaiłem się do "Myszy"
  • Odpowiedz
  • 0
@Gymski: od robienia wielobootów jest wirtualizacja :-) bo nagrzebać w EFI czy MBR jest łatwo ;-) Manjaro jest spoko ale z racji większej ilości aktualizacji, bardziej podatny na niestabilne działanie pakietów lub drobne problemu systemowe niż Mint...

ile masz RAMu?
  • Odpowiedz