Z końcem października rozwiązałem umowę o pracę za porozumień stron. Do nowej pracy idę za dwa tygodnie. Czy w tym czasie mam ochronę ZUS i mogę korzystać z opieki lekarskiej? #pracbaza #prawopracy
@CaleZycieZielony Pytam, ponieważ zaatakowała mnie angina i jutro wybieram się do lekarza. Jeśli w tym czasie dostanę L4 to wypłaca je ZUS? Muszę im wtedy dostarczyć jakieś dokumenty?
Znalazłem również , że L4 można dostać jednak wypłata zasiłku chorobowego występuje jeśli choroba trwa powyżej 30dni.
@tomala92: jeżeli dobrze pamiętam, to 30 dni i z automatu, jeżeli mniej to dostaniesz pismo z ZUS i będziesz musiał odpowiedzieć na parę pytań i uzasadnić potrzebę zasiłku. Przynajmniej kiedyś tak było.
@tomala92: zasada jest taka, że niezdolność musi powstać w ciągu 14 dni od daty ustania zatrudnienia i trwać min. 30 dni. Chyba, że zachorowałbyś jeszcze w trakcie trwania umowy, to wtedy długość zwolnienia nie ma znaczenia.
@tomala92: Możesz korzystać z opieki zdrowotnej do 30 dni po ustaniu zatrudnienia. Co do zasiłku chorobowego, musiałbyś wystąpić o niego do ZUS składając odpowiednie oświadczenie (Druk Z-10), jest to możliwe jeśli niezdolność do pracy z powodu choroby powstała: 1. w czasie trwania zatrudnienia/ ubezpieczenia i trwa nieprzerwanie po ustaniu zatrudnienia/ ubezpieczenia, 2. w ciągu 14 dni po ustaniu zatrudnienia/ ubezpieczenia i trwa nieprzerwanie co najmniej 30 dni, 3. w ciągu 3
To nie jest temperatura dla białego człowieka. Ponad 20 stopni w Warszawie o 2:30. W nocy organizm potrzebuje chłodu do wypoczynku. A jutro ma być jeszcze cieplej.
#pracbaza #prawopracy
Muszę im wtedy dostarczyć jakieś dokumenty?
Komentarz usunięty przez moderatora
@CaleZycieZielony
Dziękuję wam.
Znalazłem również , że L4 można dostać jednak wypłata zasiłku chorobowego występuje jeśli choroba trwa powyżej 30dni.
Komentarz usunięty przez moderatora
@tomala92: jeżeli dobrze pamiętam, to 30 dni i z automatu, jeżeli mniej to dostaniesz pismo z ZUS i będziesz musiał odpowiedzieć na parę pytań i uzasadnić potrzebę zasiłku. Przynajmniej kiedyś tak było.
1. w czasie trwania zatrudnienia/ ubezpieczenia i trwa nieprzerwanie po ustaniu zatrudnienia/ ubezpieczenia,
2. w ciągu 14 dni po ustaniu zatrudnienia/ ubezpieczenia i trwa nieprzerwanie co najmniej 30 dni,
3. w ciągu 3