Aktywne Wpisy

Salido +218
Minął 53. (z 73) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 9 wypadków śmiertelnych w których zginęło 9 osób.
254 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
274 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacj
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 9 wypadków śmiertelnych w których zginęło 9 osób.
254 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
274 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacj
źródło: 1-433025-3
Pobierz
Fjubens +11
źródło: 1000020207
Pobierz

#terruino - tag do blokowania/obserwowania
#meble #stolarka #terrarium #terrarystyka #diy #agamabrodata
Hej, wczoraj wieczorem miałem czas, zmeczylem się nauka html/css więc odpaliłem sketchup i zacząłem dopasowywać terrarium do mojego wynajmowanego mieszkania.
Cele byly takie - zmieścić terrarium o jak największej powierzchni na regale i półce.
Calość projektowania zajęła 3 godziny, dobry czas jak na pierwsze kroki, jednakże przy projektowaniu zacząłem mieć parę pytań:
1. Czy terrarium o wymiarach 120(80)x40x80(40) cm wystarczy dla jednej agamy brodatej? - to pytanie dla terrarystow. W nawiasach najmniejsze miary.
2. Jeśli chciałbym zwiększyć głębokość terrarium, z 40 na 50cm(lub60) musiałbym mieć zwisy z przodu i z tyłu po jakieś 10cm, będzie to stabilne? W stolarce mało co robiłem i nie jestem pewny jak się może taka konstrukcja zachować.
3. Przeszklenie i jego przesuwanie, waga największej tafli 4mm to 5kg, ciekawi mnie czy nie będzie się zacinac w profilu aluminiowym.
To jest dopiero wstępny szkic, niedługo będę miał więcej wolnego więc teraz po pracy ucze się do zrobienia w końcu strony, a w wolne będę robił zakupy i składał ramę terrarium do kupy.
Środek zamierzam pomalować folia w płynie, dodatkowo na spód pójdzie dodatkowa warstwa już zwykłej folii. Wnętrze będzie prawdopodobnie pomalowanym styropianem.
Jeśli chodzi o podłoże to myślałem nad większymi kamieniami, tak żeby nie mogła ich polknac agama, albo korkiem palmowym.
Zewnętrze będzie wykończone fornirem.
Ciekawostki:
Szklo: 0,46m2
OSB: 1.6m2
Profile: 9,6mb
źródło: comment_yH5EIvprW8ZKCGHjB4YbDfwCsAdIgiGy.jpg
Pobierzźródło: comment_XyaaBzEGpPddXuo605gJOwkpVvKMpcHJ.jpg
Pobierzźródło: comment_Uy7H5E7yY8ObVVS34s3rg3j6UNSXQN9O.jpg
Pobierz@Bionizy @Myszoskocznia @dktr @Malinozaur @asdasdce2w @Okex @jarqka @SmileyRipper @ten-nowy @albertbranka @KokiX
Przy okazji jako ciekawostkę dodam screena z wymiarami
źródło: comment_K8lrOvw3C6iHLi8RYAaRolSYXayf7bMY.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Z tego co widzę to jest rzadziej spotykana, o ile w warszawie zwykłą
Po odjęciu ścianek 18mm(chociaż może zrobie mniejsze), wnętrze będzie miało wymiary 76x46x46cm
źródło: comment_kTGnVKRluAdybntxdszrE5sjBH7P4NO3.jpg
Pobierz