Aktywne Wpisy
mirki pierwszy raz w życiu kupiłem premium buty udało mi się na promocji dorwać proszę o ocenkę
#modameska #chwalesie #niebieskiepaski
#modameska #chwalesie #niebieskiepaski
Sejmita +16
#pokazmorde
Zdrowie moi fanowie! :3
Zdrowie moi fanowie! :3
#bojowkapiekarska
Chyba, że masz ogromny słój, to wtedy nie musisz wyrzucać. To nie cukiernictwo, żeby się trzymać przepisu co do grama, jak masz za gęste to dajesz kapkę więcej wody
Płynnieje bo proteaza rozbija gluten, amylaza rozbija skrobię na cukry proste, a potem drożdże jedzą. W mące żytniej, która śluzuje bardziej niż wiąże siatkę glutenową, widać to bardziej.
Ale generalnie I tak powinien wyjść zakwas.
Co do gęstości i sztywności, Hamelman sugeruje że sztywne zakwasy dają dobre warunki dla bakterii mlekowych, a płynne dla drożdży. Ma
Pachnie zdrowo, co dwa karmienia zmieniam słoik (uprzednio wyparzając), żeby uniknąć zakażenia, po 12 godzinach jest go wyraźnie więcej i widać bąbelki. Więc chyba idzie ku dobremu :) Przyznam, że karmię 'na oko' dolewając taką ilość wody, aby otrzymać odpowiednią gęstość (podpatrzyłem
Spróbuj upiec, ale jeśli nie wyjdzie, nie przejmuj się. Może potrzebować więcej czasu wtedy i tyle.