Aktywne Wpisy
ZielonaOdnowa +40
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
milo88 +177
Taka sytuacja, zamówiłem towar o wartości około 2750 euro i zapłaciłem kartą wielowalutową kantoru aliora. Stawka wymiany EUR/PLN wg ich aplikacji wynosił 4,47. Zgadnijcie po jakim kursie zrobili przewalutowanie... 4,80 tylko za to że nie wymieniłem środków na euro zawczasu tylko zrobili to za mnie z automatu, przez co skasowali mnie za sam proces wymiany na 900 zł. Podziękuję bardzo za taki kantor, zwykłe cwaniactwo i naciąganie ludzi.
#aliorkantor #alior #aliorbank #
#aliorkantor #alior #aliorbank #
patrzę że kuchni mam dodatkową kratkę wentylacyjną na zdjęciu nr 1, 2, 3
rzecz w tym że kominek jak wiadomo jest na dole, kratka przez ścianę u góry..
czy to w ogóle zaciągnie te powietrze przez długość z 3 metrów przy standarodowej kratce wnetylacynej prostokątnej?
Do tego czy jest to bezpieczne tak przy suficie w kuchni jak tam gaz i kuchenka.. do tego kratka nr 2 to klasyczna wentylacja przy głównym kominie pieca gazowego i na węgiel, po lewej i prawej zaś kratki wentylacyjne..
czy nie zaciągnie do kominka jakiś spalin? jeżeli w ogóle coś będzie ciągnąć?
#kominek #cug #piec #swiat #dom #budownictwo #budujzwykopem
1. Czy masz dobry ciąg w kominku, odprowadzanie spalin i kominek ogólnie dobrze pracuje?
2. Czy twoje działania mają na celu pozbycia się tylko suchego powietrza z pomieszczenia?
2. mają dać kominkowi świeże powietrze inne niż moje z salonu..
nie mam innej możliwości bo kominek jest przy ścianie w salonie ale dokładnie na środku budynku.. przecież nie walnę rury przez cały dom.. do której ze scian
Komentarz usunięty przez moderatora
jedyna szansa to kuchnia
jeszcze trzeba rury zabezpieczyc przed myszami..
potrafi komin wiatr przewrócić, drzewa a takie blaszki..
Faktycznie potrzebujesz dodatkowego nawiewu, ale jest szansa, że będziesz czuć ruch powietrza w pomieszczeniu. Może nawiewnik w drzwiach.
Pomyśl też o nawilżaniu powierza.
Zgadzam się z @budus2: ma ciekawe pomysły i powinien zobaczyć to ekspert. Na
- czy jest to wykonalne i ma sens skoro kominek dobrze pracuje.
- czy poprawi to jakość powietrza w salonie, bo problemem jest temperatura od kominka.
Reasumując, coś trzeba #!$%@? żeby to miało ręce i nogi.
Jakie jest rozwiązanie?
można się przebić przez ścianę do kuchni, przecież tak projektowali mieszkania aby własnie owa wentylacja była w kuchni i łazience..
wentylatory w salonie odpadają, to byłby dopiero odkurzacz na żywo..
problem jest z brakiem niegorącego, nieparnego powietrza..
jeżeli w kuchni jest osobne pomieszczenia gdzie