Wpis z mikrobloga

Ostatnio często widzę na wykopie zarzuty wobec #konfederacja że niby są wolnościowcami, a nie dopuszczają LGBT do przestrzeni publicznej, chcą ograniczyć aborcje etc. Drodzy państwo - to, że ktoś się deklaruje "wolnościowcem" nie oznacza, że przyzwala na wszystko. Konfederacja to ruch konserwatywno-liberalny - jest konserwatywny w kwestiach społecznych, liberalny w kwestiach gospodarczych. Nie rozumiem więc zaskoczenia i oburzenia ze strony #neuropa że "hurr durr jakim prawem wolnościowcy mogą mówić nam co mamy robić!!!111oneone!!"

Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
2phonepiotrus - Ostatnio często widzę na wykopie zarzuty wobec #konfederacja że niby ...

źródło: comment_4BJfx4KOww611qXUki7A0MI6bkXcaobH.jpg

Pobierz
  • 17
@look997: @ 2phonepiotrus: Konfederacja to nie jest partia liberałów, a konserwatystów z antycznymi poglądami na gospodarkę.

Z definicji:

Liberalizm (łac. liberalis – wolnościowy, od łac. liber – wolny) – ideologia i kierunek polityczny, według którego wolność jest nadrzędną wartością, ma charakter indywidualistyczny i przeciwstawia się kolektywizmowi.

Zatem jeśli Konfederacja jest przeciwna małżeństwom jednopłciowym tłumacząc to tradycją, to automatycznie przestaje być liberalna, ponieważ uważa sztuczny twór kolektywu (tradycja) jako coś ważniejszego niż
jest przeciwna małżeństwom jednopłciowym tłumacząc to tradycją

@johny-kalesonny: Nie, w życiu nikt takiego argumentu nie użył.
Mogę napisać jakie jest faktyczne stanowisko ale raczej nie chce mi się rozpoczynać dyskusji.

Napisałem o znaczenie określenia konserwatywny liberał.
A Konfederacja to coś innego, bo tam są też narodowcy, ludzie silnie katoliccy i różne inne grupy.

Od demokracji woli republikanizm a od republikanizmu monarchię absolutną oświeconą. No ale to zupełnie inny temat. Jeśli chce
Nie, w życiu nikt takiego argumentu nie użył.

@look997: Korwin wprost odwołał się do tradycji (link poniżej). W innym wywiadzie powiedział, że ufa tradycji w tym wypadku.

Napisałem o znaczenie określenia konserwatywny liberał.

Ale to jest absurdalna definicja. Liberalizm zakłada wolność jednostki, konserwatyści odrzucają wolność jednostki by zachować tradycję.
johny-kalesonny - > Nie, w życiu nikt takiego argumentu nie użył.

@look997: Korwin...
Liberalizm zakłada wolność jednostki, konserwatyści odrzucają wolność jednostki by zachować tradycję

@johny-kalesonny: To nawet nie jest definicja. Ale nie jest to ujęcie absurdalne. Więcej otwartości. :D
Ale ja mam taką swoją opisową definicję oswajającą konserwatyzm z liberalizmem, mogę podać:
Konserwatyzm to przeciwieństwo "skrajnego eksperymentalizmu politycznego".
Konserwatyzm jest przeciwny przymusowym eksperymentom na masową skalę.
Czyli można eksperymentować ale nie na masową skalę, np. nie można centralnie wprowadzić niesprawdzonego rozwiązania na terenie całego
@johny-kalesonny: A to co Korwin powiedział to jest tylko kwestia użytego pojęcia. To akurat nic ważnego w tym kontekście. Chodziło żeby nie podpinać związków innych niż m+k pod pojęcie małżeństwa.
A realnie to konserwatywni liberałowie są za tym żeby w prawie nawet nie było nic o małżeństwach tylko takie rzeczy załatwiać sobie prywatnie, np. poprzez kościół do którego się przynależy ale nie tylko. Z punktu widzenia prawa to jest akt formalny,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
to, że ktoś się deklaruje "wolnościowcem" nie oznacza, że przyzwala na wszystko

@2phonepiotrus: No, na przykład na faszyzm czy inne ideologie bazujące na totalitaryzmie i zamordyzmie też nie powinny mieć przyzwolenia wolnościowca. A Konfederacja ma takich zamordystów w swoich szeregach i to w pierwszym rzędzie.

oni przede wszystkim nie chca parad zboczencow i niszczenia psychiki mlodym rozwijajacym sie umyslom tym ze chlopcze moze jestes dziewczynka zobacz podoba ci sie sukienka...

@
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@2phonepiotrus: daj spokój bo ludzie to muszą iść w skrajności. Jeśli odpowiadasz się za czymś musisz brać cały pakiet poglądów bo tak. Musisz być wrzucony w worek prawaka albo lewaka. Nie możesz zgadzać się z ideą przeciwną bo nie xD. Jak będzie ten podział cały czas, generalnie nic się zmieni. Ludzi nie obchodzi merytoryka tylko swoje przekonania. Jak będzie taki podział wśród społeczeństwa, w sejmie inaczej nie będzie. Najzdrowiej było by