Wpis z mikrobloga

#krew #pomysl #pytanie #krwiodawstwo Co wy na to, żeby zrobić podobną akcję do Sztafety i Rowerowego równika, ale dotyczącą oddawania krwi? Można by to zrobić przykładowo pod tagiem #cysternakrwi (widziałem niedawno na mikro taki pomysł, ale nie mogę znaleźć ani tego komentarza, ani autora, więc jeśli to czytasz - przyznaj się!). http://www.autotrader.pl/man_19_414_14_414_cysterna_do_mleka_wody_z_niemiec_0_1/127470550/d przykładowa cysterna z googli ma pojemność 13 500 litrów i mogłaby posłużyć jako baza od której odejmowalibyśmy swoje wyniki. Odnośnie udowadniania oddania krwi, to albo możemy ustalić, że wierzymy na słowo (bo i po co tutaj oszukiwać?), albo robimy zdjęcie z legitymacji honorowego dawcy i zasłaniamy nieistotne dane.
  • 32
@PanKawa: Mam za słabe żyły, już mi 4-krotnie odmawiali w stacji ;( Ale pomysł dobry, jeśli komuś odmawiają to polecam się zgłosić jako potencjalny dawca szpiku
@PanKawa: Nie lepiej po prostu zlewać do tej cysterny, wtedy nie będzie szansy na fałszerstwo?

Tak na serio, też mi się tamten komentarz przewinął podczas przeglądania i uważam, że jest to świetny pomysł :)
@Czerw2: Mnie kilka razy dyskwalifikowali (dokładniej za trądzik), ale udało mi się oddać raz na akcji w szkole rok temu, no i dzisiaj po raz drugi. Wczoraj chciałem w autokarze do pobierania krwi, ale kazali mi pójść do stacji, by przeprowadzili dokładniejsze badania i ewentualnie dopuścili. Poszczęściło mi się i odniosłem sukces! :D Odnośnie szpiku, to rozważam, ale aktualnie zadowolę się samą krwią.

Odnośnie tagu, to można podyskutować, może ktoś zaproponuje
@PanKawa: Nie lepiej byłoby znaleźć jakiś "zbiornik" który będzie łatwiejszy do wypełnienia w dość krótkim czasie. Cysterna będzie się ciągnąc prawdopodobnie przez lata, przez co motywacja z jej wypełniania będzie relatywnie mniejsza w odniesieniu do czegoś mniejszego :<
@void1984: @Sauweren: Racja, znajdźmy coś mniejszego, acz charakterystycznego. Jakieś pomysły panowie? Może beczka, jak po piwie? Pojemność 30 lub 50 litrów. To będzie w zasięgu, jak się grupka uczestników zbierze.
@PanKawa: Jestem jak najbardziej za, możecie mnie doliczyć. Na ten moment mam 10 porcji oddanych, nie wiem, czy to liczy się do wyniku, czy tylko nowe oddania. Zawołaj do pilotażowego postu.
@PanKawa: wołajcie do pierwszego wpisu :) myślę, że baryłka bedzie na dzień dobry odpowiednią opcją :) z racji alergii i branych leków w wakacje nie mogę jeszcze oddać, ale od jesieni znów wracam do oddawania, więc będę uzupełniał :)