Aktywne Wpisy

memforis +5
Murański... Spoczywaj w pokoju. Bo ćpać #narkotyki to trzeba umić i mieć rozum. Sam ostatnio miałem kminę czy aby na pewno nie przesadzam z lajnami mefa co godzinę, mimo że słyszałem historię że ludzie robią po kilka gram na dwóch przez noc i nic im nie jest, ale jak zawsze zależy od tematu i organizmu. Po długim detoksie jedna mała weszła zajebiście i czułem się nieziemsko, ale kolejne już były tylko utratą

Tasde +14
Pytanie mam, czemu cały czas panuje przeświadczenie, że Murański miał depresję i zmarł jakby popełniając samobójstwa a nie to, że był po prostu uzależniony i się zaćpał co po odwyku jest dość łatwe?
#famemma
#famemma

Czy wybory nie mogłyby być proporcjonalne? Patrząc na poparcie procentowe partii w obecnych wyborach liczylibyśmy ile mandatów powinno należeć do danej partii z zaokrągleniem w dół. Podział mandatów wyglądałby następująco:
- PIS - 43,59% - 200 mandatów
- KO - 27,4% - 126 mandatów
- SLD - 12,56% - 57 mandatów
- PSL - 8,55% - 39 mandatów
- Konfederacja - 6,81% - 31 mandatów
- Mniejszość Niemiecka - 1 mandat
W obrębie danej partii (niezależnie od okręgu) obsadzamy tyle osób z najwyższymi wynikami głosów ile mandatów zdobyła partia. Czyli np dla SLD 57 posłów z najwyższą ilością głosów w całej Polsce.
Przez zaokrąglenia w dół zostało 6 mandatów do rozdzielenia.
Teraz patrzymy na wszystkich kandydatów, którzy nie zostali jeszcze wylosowani bez podziału na partie i patrzymy, którzy z nich dostali największe wyniki w całym kraju. Oni dostają pozostałe mandaty.
Co sądzicie o takim podziale mandatów? Jakie widzicie tu wady i zagrożenia?
#wybory #pytanie #polityka #konfederacja
@RobotKuchenny9000: Przy takim podziale mandatów jak pokazałem, utworzenie większości przez koalicję jest dość proste. Uważam, że rządząca koalicja jest lepsza niż rządy większościowe jednej partii.
@R__R: @czlapka: Macie rację, nie opisałem tego w oryginalnym wpisie. Okręgi dalej by były, ale podzielone na równą ilość ludności i każdy ze startujących mógłby startować tylko
Za wikipedią:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_D%E2%80%99Hondta#Zbli%C5%BCenie_idealnej_proporcjonalno%C5%9Bci
@chlopiec_z_zapalkami: Wyborcy z mniejszych okręgów (a więc z mniejszą ilością głosów) w ogóle nie będą reprezentowani? Ktoś może dostać najwięcej głosów w mniejszym okręgu, nawet 100% lokalnych wyborców, ale nie dostanie mandatu, bo okręg jest nieduży.