Jakiś czas temu założyłem konto na xtb i powoli sobie wszystko testuje. Nie mogę dojść z jedną rzeczą, przy tworzeniu zlecenia ze stop loss - rozumiem jak liczona jest strata w PLN:
spadek ceny -10 pipsów * wartość pipsa 38.49zł = -384zł straty Ale w jaki sposób jest liczony zainwestowany kapitał? Według załączonego obrazka tracę -4.18% zainwestowanego kapitału, który w takim przypadku wyniósł w przybliżeniu:
@kupidyn_ciemnooki: Nie chodzi mi o stratę, tylko w jaki sposób wyliczany jest zainwestowany kapitał. Według kalkulatora XTB -384zł straty to -4,18% zainwestowanego kapitału, z czego wynika że zainwestowany kapitał wyniósł ponad 9k
@kupidyn_ciemnooki: @kupidyn_ciemnooki: Ok, już rozumiem. Zainwestowany kapitał to po prostu aktualny stan konta, myślałem, że ta kwota jest jakoś wyliczana przy otwieraniu pozycji.
Jakiś czas temu założyłem konto na xtb i powoli sobie wszystko testuje. Nie mogę dojść z jedną rzeczą, przy tworzeniu zlecenia ze stop loss - rozumiem jak liczona jest strata w PLN:
spadek ceny -10 pipsów * wartość pipsa 38.49zł = -384zł straty
Ale w jaki sposób jest liczony zainwestowany kapitał? Według załączonego obrazka tracę -4.18% zainwestowanego kapitału, który w takim przypadku wyniósł w przybliżeniu:
(100%*384zł)/4,18% = ~9186zł
Skąd bierze się kwota 9186zł?
#xtb #forex #inwestowanie
Te 9186 to Twoje 100% kapitału, które masz na koncie. 384 to 4,18 % z tej kwoty.
Rozumiesz?
Równie dobrze za wartość początkową możesz ustawić (wpłacić realnie) czy tysiąc złotych, czy sto tysięcy.
A kapitał wyliczany jest ze zwykłej proporcji.