Aktywne Wpisy

rales +309
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
WRZESIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35,8% - 197 mandatów (⬆ 0,8%)
2. Koalicja Obywatelska - 28,4% - 151 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 9,7% - 40 mandatów (⬇ 0,5%)
4. Trzecia Droga - 9% - 33 mandaty (⬇ 0,5%)
5. Lewica - 8,7% - 38 mandatów (⬆ 0,5%)
WRZESIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35,8% - 197 mandatów (⬆ 0,8%)
2. Koalicja Obywatelska - 28,4% - 151 mandatów (⬇ 1%)
3. Konfederacja - 9,7% - 40 mandatów (⬇ 0,5%)
4. Trzecia Droga - 9% - 33 mandaty (⬇ 0,5%)
5. Lewica - 8,7% - 38 mandatów (⬆ 0,5%)
Na które ugrupowanie zagłosujesz?
- Prawo i Sprawiedliwość 5.3% (176)
- Koalicja Obywatelska 48.1% (1587)
- Konfederacja 16.5% (544)
- Trzecia Droga 17.1% (564)
- Lewica 4.2% (140)
- Jeszcze nie wiem 6.3% (208)
- Nie idę na wybory 2.4% (80)

larine +102
Ostatnie afery związane z #polskiyoutube, zwłaszcza ta najobrzydliwsza dot. przestępstw, jakich dopuszczał się #stuu (choć z tego co mówił #wardega wynika, że razem z nim byli też inni youtuberzy), pokazują, że poziom większości użytkowników tego portalu to dno. Najbardziej plusowane komentarze skupiają się na obwinianiu 13-letnich dzieci o to, że poszły spotkać się ze swoim idolem. Jak można nie widzieć w tym nic złego, że dorosły mężczyzna wykorzystuje swoją pozycję do

"Czy w tej sytuacji masz pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z prawej strony"
"Czy w tej sytuacji masz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony"
Powiedzcie mi, że taki sposób formułowania pytań nie jest nastawiony na to, żeby rozwiązujący test się pomylił pomimo tego, że wie co należy zrobić w takiej sytuacji.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@TheRealMikz: masz to robić ze zrozumieniem, a nie z rozpędu. te pytania ukazują, czy jesteś myślącym człowiekiem czy maszynką wyuczającą się pytań tak jak było w poprzedniej wersji egzaminu teoretycznego
Sam w wordzie kilka pytań zaznaczyłem nawet nie czytając do końca, bo najzwyczajniej w świecie się powtórzyły.
To tylko czytanie ze zrozumieniem.
@TheRealMikz: to prawdopodobnie wynika z tego, że pytań nie przygotowywała jedna osoba, tylko jakiś zespół. Każdy ma inny tok rozumowania i każdy wymyślał to indywidualnie. A że później tego nie ujednolicili. Cóż, to typowe dla urzędniczego myślenia.
Ale widzę, że
Dla mnie pytaniem stworzonym typowo po to, żeby ktoś się zamotał, jest pytanie o poziom oleju.
http://ministerstwonaukijazdy.pl/testy-na-prawo-jazdy-ile-oleju-w-silniku/
Spokojnie można to było sformułować inaczej.
Pułapką dla mnie właśnie jest to niespójne formułowanie, bo pytań o pierwszeństwo jest tam zatrzęsienie i łatwo polecieć automatyzmem widząc kilka pod rząd. Po obecności podchwytliwych pytań w testach, których celem jest złapać zdającego nie
@TheRealMikz: zgadzam się.
I jeszcze odnośnie układania tych pytań:
Do oceny obowiązującej bazy pytań, 10 grudnia 2014 r. została powołana Komisja do spraw weryfikacji i rekomendacji pytań egzaminacyjnych stosowanych na egzaminie państwowym na prawo jazdy.
W skład komisji weszło 6 egzaminatorów, 6 instruktorów nauki jazdy, 3 instruktorów techniki jazdy, 5 ekspertów w zakresie prawa, 2 ekspertów w zakresie
@One_Stone: ja myślę, że zauważyli i jest to zrobione po to, żeby wycisnąć trochę więcej kasy od zdających. Obecnie zdawalność egzaminu teoretycznego wynosi niecałe 50%. Myślę, że gdyby pytania o pierwszeństwo były sformułowane spójnie, a z bazy zostałyby wywalone takie podchwytliwe gnioty, to zdawalność by znacząco wzrosła.